Afbeelding
Foto:

Schrijfrobot

De laatste tijd hoor je veel over Chat GPT: je geeft je computer een opdracht en in een paar minuten heb je zo een A4 vol laten kletsen. Mijn opdracht was: Schrijf in 200 woorden over tekst. Daar kwam een tekst uit van 280 woorden (pardon?). Ik deel even wat stukjes met jullie en ik zet er af en toe mijn reactie tussen: "Tekst is een vorm van communicatie waarbij informatie met behulp van woorden en zinnen wordt overgedragen. Het kan zowel op papier als digitaal voorkomen en is een belangrijk onderdeel van de menselijke taal. Tekst kan gebruikt worden om allerlei soorten informatie over te brengen, zoals nieuws, verhalen, instructies, gedachten en gevoelens. Hier hebben we Wikipedia overgeschreven vermoed ik, maar het klopt wel.
Er zijn ook verschillende stijlen van tekstschrijven, zoals narratief, descriptief, argumentatief en explicatief. Narratief tekst vertelt een verhaal, terwijl descriptief tekst beschrijft wat er gebeurt. Argumentatief tekst probeert iemand te overtuigen van een bepaald standpunt, terwijl explicatief tekst uitleg geeft en verduidelijkt. Hier verzint die lieve computer zelf woorden! Dat vond ik dan wel weer creatief taalgebruik.
Het is belangrijk om te letten op de grammatica en spelling bij het schrijven van tekst, zodat de boodschap duidelijk overgebracht kan worden. Het is ook aan te raden om de tekst te structureren met behulp van alinea's en kopjes, zodat het makkelijker is om te lezen en te begrijpen. Daarom gebruikt de computer lekker de lijdende vorm en maakt hij zelf geen kopjes?
Tekst is dus een krachtig middel om informatie over te brengen en te communiceren, en het is belangrijk om de juiste manier van tekstschrijven te kiezen afhankelijk van het doel en de doelgroep.” Dat klopt helemaal, maar hoe de computer dit bepaalt?
Volgens mij is dit wel de saaiste column over taal en tekst die jullie ooit van mij hebben gelezen! Dus voortaan schrijf ik hem lekker weer 100 % zelf.

Manon Kummer

Afbeelding