Vergeten groente zijn interessanter dan gedacht (Foto: Kyra Sannes)
Vergeten groente zijn interessanter dan gedacht (Foto: Kyra Sannes) Foto:

'Ga niet met de tijd mee, wees hem ver vooruit'

Ondernemers van het jaar in Duiven: Anja en Ferdinand Eeuwes met De Groene Schuur

DUIVEN - Gele biet, pastinaak, groene kool en sterappeltjes liggen al klaar in de keuken, in de koelkast staat bier van sopropo en johannespitbrood en één tafel is volledig in beslag genomen door de gekste groenten. Welkom bij De Groene Schuur, op 12 januari verkozen tot Duivense ondernemer van het jaar.

Door Kyra Sannes

Doorzetten, innovatie en productontwikkeling, mensen bij elkaar brengen, kansen geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, geloven in eigen kunnen en altijd blijven leren – dat en nog veel meer is waarom Anja en Ferdinand ondernemers van het jaar zijn, met hun bedrijf De Groene Schuur. 
Beiden zijn blij verrast met de prijs: “We werken keihard, dus dit is echt een blijk van waardering.” Anja vertelt dat de nominatie alleen al veel betekende: “Ik werd wel emotioneel. Een paar vaste klanten zijn al een paar jaar bezig om ons te nomineren, dat is echt heel lief.” En dan nu: niet alleen de nominatie, maar ook dé ondernemer van het jaar. Beslist iets om te vieren! Daarbij bestaat De Groene Schuur in 2023 al dertig jaar en zijn Anja en Ferdinand al veertig jaar ondernemer.
Voorlopig gaat die teller nog even door: “Ik ga dit nog heel lang doen, met veel plezier,” zegt Ferdinand. De Groene Schuur is ook nu constant aan het vernieuwen. Zo wordt de achterste kas omgebouwd voor een officiële trouwlocatie en de 350 verschillende producten, door het hele jaar heen, zijn erg bijzonder.
Ferdinand laat wat sterappeltjes zien, die hij gaat gebruiken om chips van te maken: mini-appeltjes van nauwelijks vier centimeter in doorsnee. “Mensen kijken daar vaak raar tegenaan, maar omdat ze altijd klein blijven, worden ze niet melig.” De appels zijn helemaal op te eten, ook het klokhuis. “De pitten smaken wat bitter, omdat elke plant moet overleven. En bitter, daar komt geen schimmel aan. Alles heeft zijn functie.”

Geboren tuinders

De Groene Schuur begon als kwekerij en streekwinkel, maar dat dekt de lading allang niet meer. Kinderfeestjes, proeverijen, kookworkshops en schoolexcursies, het is allemaal mogelijk. “We zijn een belevingsbedrijf, met smaak als de rode draad,” vertelt Ferdinand. In 1983 hebben hij en Anja het bedrijf van zijn ouders overgenomen en in 1993 werd het omgedoopt naar De Groene Schuur. “Ik kom uit Westervoort als boerendochter, dus het leven als agrariër is voor mij gewoon heel normaal,” zegt Anja. Ze lacht: “En Ferdinand was al een tuinder in zijn kleutertijd.” Hoewel, zo zegt Ferdinand zelf: “Ik ben ondernemer, en toevallig ook agrariër.” 
Het echtpaar heeft de taken onderling verdeeld. Zo is Anja meer van de organisatie en de winkel, terwijl Ferdinand bijvoorbeeld het teelplan ontwikkelt en de kok is. Bij de kookcursussen wordt al jaren samengewerkt met zzp’ers. Ferdinand: “Daarbij zijn er veel culturen. Een Surinaamse gaat hier Surinaams eten maken, bijvoorbeeld. Het is omgekeerde immigratie.” Toen ze daar voor het eerst mee begonnen, werden ze door collega’s voor gek verklaard – maar nu is het een groot succes. Zoals Ferdinand zegt: “Ga niet met de tijd mee, maar wees hem ver vooruit. Dat is wat jouw bedrijf anders maakt.” Het idee van een kookstudio was revolutionair in 2005. Anja: “Ik twijfelde toen heel erg, maar het ging gewoon niet goed met het bedrijf, dus we moesten wat anders. Ferdinand zei dat het een gat in de markt was.” Daar kreeg hij meer dan gelijk in. De kookruimte was al gauw te klein, dus in 2008 werd er een grotere studio in de kas zelf gemaakt. Van alles wat ze aanbieden, houdt het echtpaar het meest van de kookworkshops. “Dat is echt het allerleukste. Als mensen genieten, krijg je er zoveel energie voor terug.”

Ondergewaardeerde groenten

Wat voor beleving je ook krijgt bij De Groene Schuur, het is zeker dat er véél verteld gaat worden. Anja: "Ook kinderen die aan het begin niet geïnteresseerd zijn, bijvoorbeeld bij basisscholen, zijn halverwege met grote ogen naar Ferdinand aan het luisteren. Hij doet ook veel met humor.” Vergeten groente zijn vaak interessanter dan gedacht en Ferdinand weet heel goed waar hij het over heeft: van elke plant kan hij vertellen waar het goed voor is, waar het naar smaakt, waaróm het zo smaakt, en wat voor lekkers ermee te maken is. "Sopropo is een komkommer en groeit van april tot en met oktober in onze kassen.” Het smaakt wat bitter, maar: "Dat is zo gigantisch gezond, dat bitterachtige. Maag, lever, alles wordt gereinigd. Het verlaagt de bloeddruk en kan zelfs kankercellen doden.” 
Ook over winterpostelein, een klein plantje met ronde blaadjes, heeft Ferdinand veel te zeggen: "Iedereen eet avocado's voor de Omega 3, omdat slechte vetten dan worden omgezet in goede vetten. En dat hebben we hier ook: winterpostelein is de enige groente met Omega 3. En dat groeit gewoon buiten, met vorst.” Amsoi, snijbieten, onsterfelijkheidskruid… ga zo nog maar even door. Bij De Groene Schuur wordt er veel aandacht besteed aan welke producten wanneer groeien. “Je hebt in de zomer geen witlof nodig, en in de zomer vind je dat ook niet zo lekker. Je moet kijken naar wat je lichaam nodig heeft, op dat moment. Een konijn zal eind januari nooit wortels of bieten eten, dat is veel te zwaar. Wel heeft het ijzer nodig om snel weg te kunnen rennen, dus eet hij spinazie, of amsoi. Dat groeit ook mooi in de winter, want er zit veel suiker in - en dat bevriest niet.”
Door de planten zo aan te passen hoeft er ook niet meer gestookt te worden in de kas. “We waren al minimalistisch, maar nu zitten we daaroverheen.”
Eén ding is zeker: De Groene Schuur gaat nog wel even door met vernieuwen.

“We zijn een belevingsbedrijf, met smaak als de rode draad" (Foto: Kyra Sannes)