Opera Gelderland-Oost is klaar voor haar Italiaanse avontuur (Foto: Frans Ypma)
Opera Gelderland-Oost is klaar voor haar Italiaanse avontuur (Foto: Frans Ypma) Foto: Frans Ypma

Opera Gelderland-Oost in de ban van Italië

DUIVEN - Op zondagmiddag 19 februari om 14.30 uur geeft Opera Gelderland-Oost een herhaling van het succesvolle concert uit 2019 in de Remigiuskerk in Duiven.

Deze middag staat volledig in het teken van Italiaanse meesterwerken. Daarom heeft het concert ook de naam Passione d’Italia meegekregen. Sopraan Marjo Harmsen en tenor Erik Bomers verlenen solistische medewerking. Daarnaast wordt medewerking verleend door het Regionaal Mandoline en Gitaar Orkest (RMGO). De entreeprijs bedraagt EUR 17,50. Bezoekers met een Gelrepas betalen slechts vijf euro. 
Op het afwisselende programma staan werken van de grote Italiaanse meesters met hier en daar een klein uitstapje naar Duitsland en Frankrijk.  Componisten als Verdi, Puccini , Bellini en Sartori schreven onvergetelijke melodiën als Nessun dorma, La Vergine degli Angeli,  Casta Diva en Con te partiro. De mandoline en opera horen bij elkaar. Beiden vinden hun oorsprong in Italië. Veel operamuziek leent zich uitstekend voor de mandoline. Voor het concert met Opera Gelderland-Oost heeft de dirigent van het orkest veel stukken speciaal gearrangeerd voor mandoline en gitaar. Koor en solisten worden afwisselend begeleid door het mandelineorkest en pianist Rik Helmes. Op de bok staan beurtelings dirigenten Frank Litjens en Leo van Rutte.

Het Regionaal Mandoline en Gitaar Orkest, kortweg RMGO, is een zogenaamd tokkelorkest. De musici van dit orkest bespelen mandolines, mandola’s, klassieke gitaren, mandoloncello, een akoestische basgitaar en contrabas. De oprichting van dit ensemble is te danken aan een aantal enthousiaste amateurmusici. Zij wilden op een hoger niveau spelen in orkestverband. Onder leiding van dirigent Leo van Rutte worden klassieke speeltechnieken toegepast. Iedere tweede zondag van de maand wordt een hele dag gerepeteerd in Zwolle. De leden komen uit de regio's Noord-, Midden- en Oost-Nederland, van Groningen tot Utrecht.
Sopraan Marjo Harmsen en tenor Erik Bomers hebben inmiddels hun sporen verdiend in het operagenre. Ze zijn veelgevraagde gastsolisten bij producties en concerten. Lange tijd was Marjo Harmsen lid van Opera Gelderland-Oost. Op dit moment zingt ze bij het Gelders Opera en Operette Gezelschap en Musical Producties Gaanderen. Marjo is zangcoach, arrangeur en dirigente van meerdere koren. Erik Bomers heeft een indrukwekkende staat van dienst in de operawereld, maar hij zingt ook oratoriumwerken en hij heeft een uitgebreid liedrepertoire. Erik zingt als freelancer mee in het koor van de Vlaamse opera, de koninklijke opera de Munt, het Vlaams radiokoor en het Groot Omroepkoor.

Kaarten zijn verkrijgbaar op de dag zelf aan de kassa van de kerk. Toegangskaarten reserveren kan ook via info@operago.nl.