Theo van Schaik (links) en Albert Booltink zijn klaar voor de festiviteiten
Theo van Schaik (links) en Albert Booltink zijn klaar voor de festiviteiten

Loose verenigingen vieren jubileum op grootse wijze

Algemeen

LOO - Voor Albert Booltink, voorzitter van Schuttersvereniging Willem Tell en Theo van Schaik, voorzitter van muziekvereniging Excelsior, zijn het drukke tijden. Beide verenigingen bestaan dit jaar 100 jaar. Iets wat uitbundig gevierd wordt, met twee feestweekenden.

Door Alie Engelsman

In het pinksterweekend is er een uitgebreid feestprogramma. Hoogtepunt is het federatieve kringconcours van de Liemers op zondag 11 juni. Albert: “Het is prachtig dat we het Federale Kringconcours van de Liemers dit jaar mogen organiseren, een fantastische kroon op ons jubileumfeest. Maar ook de festiviteiten op 26, 27 en 28 mei worden geweldig.”

De jubilerende verenigingen Willem Tell en Excelsior kunnen niet zonder elkaar. Theo, die ook de huidige Koning van Willem Tell is: “Het zijn twee afzonderlijke verenigingen, maar wel onafscheidelijk. We treden altijd samen op tijdens traditionele evenementen van het dorp. Loo kent een rijk verenigingsleven. De samenwerking tussen alle verenigingen, dus onder andere ook met de schietvereniging Jemmy Tell, de sportvereniging en de carnavalsvereniging, is heel goed. De lijnen zijn kort, we weten elkaar goed te vinden. Als er iets te organiseren valt, kunnen we op elkaar rekenen. Dat is de kracht van een dorp als Loo. Bijna iedereen is wel lid van een of meer verenigingen. Toen we 10 jaar geleden ons 90-jarig jubileum vierden, zaten vrijwel dezelfde mensen in de organisatie. Dat maakt het organiseren van activiteiten voor deze honderdste verjaardag een stuk makkelijker.”

Het jubileumconcert van Excelsior op vrijdag 26 mei wordt een verrassing. Theo: “We hebben het ‘Oud & Nieuw’ genoemd. We beginnen in onze oude uniformen, maar na een korte pauze presenteren we ons in de nieuwe uniformen, die we dankzij een jarenlange donateursactie, fondsen en vele sponsoren kunnen aanschaffen. Daar zijn we heel blij mee. Deze avond wordt verzorgd door Excelsior, waarbij ieder lid meedoet, ook het opleidingsorkest.” Voor het jubileumfeest zijn veel oud-leden uitgenodigd. Albert: “Zaterdag 27 mei is er het ‘Prijs- en keizerschieten’, waarbij alle nog levende oud-koningen van Willem Tell mee kunnen dingen naar het keizerschap. Deze koningsparen worden ontvangen met een gezamenlijke maaltijd in Zaal Berentsen en er zal een groepsfoto worden gemaakt. Na het schieten kan het feest beginnen met de topband Cabrio, die ook op zondag de feestavond muzikaal verzorgt.” Voor de zondagmiddag heeft Excelsior de Vester Walder Muzikanten uit Zevenaar uitgenodigd om er een gezellige feestmiddag van te maken.

Op zaterdagmiddag 10 juni is er een receptie. Op zondag 11 juni volgt het klapstuk: het Federatieve Kringconcours van de Liemers. Maar liefst 19 schuttersverenigingen geven acte de présence op het terrein van Schutterij Willem Tell. Albert: “We verwachten dat er ruim 1600 mensen in uniform naar Loo zullen komen om aan het concours deel te nemen. Het wordt een grote happening, die al om 8:45 uur begint met de ontvangst van de deelnemende verenigingen en het aanbieden van de erewijn door burgemeester Huub Hieltjes. Daarna zullen de schuttersverenigingen zich presenteren en strijden om de prijzen.” Voor de vrijwilligers die zich in hebben gezet en in zullen zetten om beide jubileumweekenden tot een succes te maken, komt er op een later moment een vrijwilligersavond. Theo: “Zonder vrijwilligers kunnen we niet en gelukkig steken veel dorpsbewoners graag de handen uit de mouwen voor onze verenigingen.”