Bas, Rian en Avra op de Posbank (Foto: Ronald Hoogeboom)
Bas, Rian en Avra op de Posbank (Foto: Ronald Hoogeboom) Foto:

Aan de wandel voor goed doel

Avra en Rian doen mee aan We Hiki 2 ChangeDiabetes in Spanje

WESTERVOORT - Avra Bisselink telt 39 lentes; Rian Bergevoet inmiddels 47. Toch staan ze als kleine kinderen te trappelen om komende maand mee te doen aan de We Hiki 2 ChangeDiabetes in Spanje. Eensgezind: “Het is een superavontuur en een mooie kans om kinderen met diabetes te ondersteunen. We hebben er heel veel zin in.”

Door Susan Wiendels

Ze kenden elkaar al vanuit het dorp, maar hun vriendschap werd extra hecht toen ze er zo'n tien jaar geleden achterkwamen dat ze aan dezelfde aandoening lijden: diabetes type 1. Rian: "Nu is er natuurlijk de sensortechnologie waarmee je diabetes kunt managen. Die was er toen nog niet. We deelden tips en trucs. We hadden veel aan elkaar.”
Ze delen nog een passie: wandelen. Toen ze lazen over de We Hiki 2 ChangeDiabetes was één plus één twee. Honderdentwintig kilometer wandelen in zes dagen in Noord-Spanje én tegelijkertijd geld inzamelen voor de Bas van de Goor foundation. De olympisch volleybalkampioen heeft zelf diabetes. Met zijn foundation wil hij mensen met suikerziekte in beweging krijgen naar een betere kwaliteit van leven. Dat regelmatig sporten en beweging complicaties voorkomt en helpt om bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen weten Avra en Rian als geen ander. Regelmatig trekken ze daarom de wandelschoenen aan om kilometers te maken in de omgeving. "Maar deze wandeling is toch een flink grotere uitdaging. We lopen een gedeelte van de route naar Santiago de Compostella met aardige hoogteverschillen en de hoge temperatuur speelt natuurlijk ook mee. Gelukkig krijgen we ondersteuning van een professioneel begeleidingsteam, waaronder een internist en een psycholoog.” In totaal twintig lopers, allebei met diabetes, starten op 4 juni, op 2 juni vertrekken Avra en Rian naar Spanje. De kosten bedragen negenhonderd euro per persoon, die ze betalen. Daarnaast moeten ze minstens duizend euro aan sponsorgeld ophoesten. Rian: "Daar zitten we al aan, maar we willen natuurlijk zoveel mogelijk geld bijeenlopen.” Lachend: "Dus doneren kan nog steeds.”
Ondersteunen kan via https://www.bvdgf.org/fundraisers/avrarian.