Raad Duiven stemt in met startnotitietussengebied Duiven-Westervoort

Algemeen

DUIVEN - Op dinsdag 18 april heeft de gemeenteraad van Duiven de startnotitie over het tussengebied Duiven-Westervoort vastgesteld. Het doel: samen de koers bepalen voor een natuurinclusieve ontwikkeling van het gebied. Met ruimte voor groen en water, landbouw, sport en recreatie en eventueel kleinschalige en natuurinclusieve woningbouw. De raad van Westervoort heeft eerder al akkoord gegeven.

Door het vaststellen van de startnotitie ‘Naar een koersdocument Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling tussengebied Duiven-Westervoort’, starten beide gemeenten een gezamenlijk gebiedsproces. Hierbij worden grondeigenaren, omwonenden, sportverenigingen en andere partijen actief betrokken. De raad vindt het belangrijk dat alle stakeholders worden bevraagd en hun kennis en inzicht kunnen delen ten behoeve van het onderzoek voor het koersdocument. Begin 2024 moet het koersdocument klaar zijn.

Het koersdocument heeft als focus ruimtelijke kaders voor een natuurinclusieve gebiedsontwikkeling op te stellen. Het doel is dat dit gebied een groene en blauwe recreatieve verbinding blijft tussen het Rijnstrangengebied, Horsterpark en Driegaarden en Rivierklimaatpark. Daarbij wordt een groenblauw raamwerk voor het gebied uitgewerkt en wordt bekeken waar ontwikkelmogelijkheden zijn voor landbouw, sport- en recreatieve functies eventueel aangevuld met kleinschalige, natuurinclusieve woonfuncties. Voor dit gebied is er bewust gekozen voor een integrale aanpak. De combinatie van de verschillende opgaven vraagt om een plan voor de toekomst waarin alle opgaven de aandacht krijgen die ze verdienen.

Natuurinclusief als rode draad

Uitgangspunt voor het gebied is een natuurinclusieve ontwikkeling. Dit betekent: versterken van de biodiversiteit en bijdragen aan klimaatadaptatie, gezondere bodem- en waterkwaliteit en vermindering van CO2 en stikstof. Het natuurinclusieve uitgangspunt geldt voor alle vier de opgaven:

1.  Maken van een verbindingszone tussen de woonkernen, waarbij zo’n 10% van het gebied een invulling krijgt met groen en water.

2.  Stimuleren en faciliteren van natuurinclusief grondgebruik, ook door de landbouw in het gebied.

3.  Onderzoeken van de kansen voor sport, recreatie en bewegen voor inwoners van de gemeenten Westervoort en Duiven. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuw sportpark voor de Westervoortse verenigingen, die moeten verhuizen voor woningbouw in Westervoort-Noord.

4. Onderzoeken van de mogelijkheden voor kleinschalige woningbouw met een groene uitstraling.