Ans Klauwer en Rene van Maanen staan te popelen om medeburgers te coachen op energieverbruik (Foto: Alie Engelsman)
Ans Klauwer en Rene van Maanen staan te popelen om medeburgers te coachen op energieverbruik (Foto: Alie Engelsman)

Ans Klauwer en Rene van Maanen bijna klaar om als energiecoach aan de slag te gaan

Algemeen

WESTERVOORT/DUIVEN - Ze krijgen nog een bijeenkomst van vier uur in het gemeentehuis in Duiven. De derde en laatste cursusavond zal in het teken van gesprekstechnieken staan. Daarna volgen er nog een aantal meeloopmomenten en dan mogen ze zelf ‘het veld in’. Ans Klauwer uit Duiven en Rene van Maanen uit Westervoort gaven zich op om energiecoach te worden. Ze staan beiden te popelen om aan de slag te gaan en hun medeburgers te coachen op hun energiegebruik.

Door Alie Engelsman

Rene, inmiddels gepensioneerd, is al jaren bezig met het verduurzamen van zijn eigen, wat oudere woning. “Ik heb onlangs zelf ook een energiecoach bij mij thuis gehad en zo is mijn interesse gewekt om de cursus voor energiecoach te gaan volgen. Ik kan met mijn ervaring andere mensen helpen.” Het appartement van Ans is inmiddels energieneutraal. Zij houdt zich al een hele tijd bezig met het milieu. De laatste tijd verdiepte ze zich in het verduurzamen van woningen. “Toen de oproep kwam om je op te geven om energiecoach te worden heb ik me daar voor aangemeld. Ik wil graag mensen behulpzaam zijn als neutrale partij. Dat vind ik belangrijk. Er zijn genoeg mensen die advies kunnen geven, maar die verkopen meestal een product. Dat hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. Ik hoop mensen te kunnen adviseren en daarmee indirect een goede bijdrage aan het milieu te leveren.”

Voordat de energiecoaches op pad gaan worden ze geschoold door Coöperatie Hoom uit Utrecht. Rene: “Dat is een professionele organisatie, die een opleiding aanbiedt, bestaande uit drie modules. Er wordt van je verwacht dat je voor elke module huiswerkopdrachten maakt. Dat kost je ongeveer vier tot vijf uur per week, afhankelijk van je eigen ervaring en kennis. De drie bijeenkomsten zijn eenmaal per twee á drie weken. Op 10 mei hebben we onze laatste cursusavond.” 

‘Het gaat vaak om
bewustwording en
gedragsverandering’

Ans: “Er doen in deze lichting twaalf cursisten mee, het maximale aantal. We bespreken dan in groepjes de huiswerkopdrachten. Dat is heel leerzaam, omdat iedereen zijn eigen inzichten kan delen.” Rene: “Er komen ook nieuwe ontwikkelingen aan bod. Zo is er nu aandacht voor ventilatie, om te zorgen voor een gezond leefklimaat naast het goed isoleren van de woning.” De energiecoaches krijgen regelmatig, minstens eenmaal per jaar, een opfriscursus.

Belangrijk is dat mensen weten dat het niet altijd hoeft te gaan om grote investeringen, vinden beide coaches. Ans: “Ook de kleine aanpassingen kunnen al een grote invloed hebben op de energierekening en op het milieu. Het gaat vaak om bewustwording en gedragsverandering. We kunnen gebruik maken van een aantal meetinstrumenten om de mensen bijvoorbeeld te laten zien waar de isolatie niet helemaal goed werkt. Dat is vaak al een eyeopener. Natuurlijk zijn er ook aanvragen voor de wat grotere zaken. Daar zijn gespecialiseerde energiecoaches voor.”
Mensen kunnen vragen om een bezoek van een energiecoach via de coördinator van de gemeente, Joyce de Rijk, projectmedewerker bij 1Stroom. Zij bekijkt welke coach het beste past bij de vraag. De energiecoach maakt vervolgens zelf de afspraak met de aanvrager. Rene: “Zo’n bezoek kan kort zijn, maar ook een uur of drie in beslag nemen, als we de hele woning gaan onderzoeken. Dat is voor iedere aanvraag verschillend.” Hij benadrukt nog eens dat een bezoek van een energiecoach gratis, vrijblijvend en onafhankelijk is. De energiecoaches doen hun werk geheel vrijwillig. Ans snijdt nog een ander belangrijk punt aan. “Nu we de zomer tegemoet gaan zijn er minder aanvragen. Maar bedenk wel, als je bijvoorbeeld zonnepanelen, dubbel glas of een warmtepomp wilt aanschaffen, dat er een levertijd op zit. Wil je er in het najaar warm bij zitten, wees dan op tijd met aanvragen.”

Meer informatie over een bezoek van een energiecoach:
https://www.samen1nergie.nl