Bert Veldink, Willibrord ten Berge, Willem Jan Schuurman
Bert Veldink, Willibrord ten Berge, Willem Jan Schuurman Foto:

34e jaarbijeenkomst gedecoreerden in Westervoort

WESTERVOORT - Op uitnodiging van de Vereniging gedecoreerden Westervoort waren afgelopen woensdagmiddag vele gedecoreerden aanwezig in Zalencentrum Wieleman om samen te genieten van een gezellige middag.

Al in 1987 was het burgemeester Johan van Osch die het unieke initiatief nam om de koninklijk onderscheiden Westervoorters ook jaarlijks te waarderen in de vorm van het aanbieden van een gezellige middag. Deze middag werd al weer voor de 34ste keer georganiseerd. In het welkomstwoord van voorzitter Willem Jan Schuurman werd aandacht gevraagd en stilgestaan bij de afgelopen jaar overleden gedecoreerden. Harry Vleeming, hij was de eerste voorzitter van de VGW, die toen nog Werkgroep Gedecoreerden heette. Toon Dinnissen, bekend als penningmeester van diverse besturen en onlangs overleed pastor Huls, een gedreven man die zich met hart en ziel inzette voor zijn geloofsgemeenschap.

Toch wordt de groep gedecoreerden in Westervoort steeds groter, want ook afgelopen jaar zijn er weer 8 mensen koninklijk onderscheiden. De gemeente Westervoort is een van de weinige gemeenten die deze extra aandacht voor hun gedecoreerden laat organiseren en met een financiële ondersteuning zorgt dat de eigen bijdrage van de genodigden betaalbaar blijft.

De middag werd muzikaal omlijst door het duo Louis en Gerard, die de mensen meenamen naar de jaren ’50 tot ’80. Oude hits en fraaie ballads passeerden de revue. Een feest van herkenning met op prettige wijze doorspekt met kleine verhalen over de alledaagse dingen, over boodschappen doen, over dagdromen, ouder worden, schooltijd en verliefdheid. Dit alles op een hilarische en aanstekelijke manier gebracht met een flinke scheut humor. Het optreden werd zeer gewaardeerd.

Aansluitend aan het optreden richtte burgemeester Arend van Hout zich tot de gedecoreerden. Hij bedankte hen nogmaals voor hun inzet voor de maatschappij in het verleden of het heden. Hij nodigde de gedecoreerden ook nog uit voor een oranje-ontbijt op Koningsdag. De gezellige middag werd afgesloten met een heerlijk diner.

Over de Vereniging
Gedecoreerden Westervoort

Burgemeester van Osch heeft 36 jaar geleden het initiatief genomen (1987) met de heren Klip en Vleeming om de gedecoreerden van Westervoort jaarlijks te ontmoeten in een gezellige bijeenkomst. Dit initiatief werd eerst georganiseerd vanuit de gemeente Westervoort met een subsidie en een bijdrage van de deelnemende gedecoreerden. De bijeenkomst begon vaak met een excursie naar een interessante activiteit en eindigde met een gezellig samen eten. De excursies zijn de laatste jaren minder geworden, omdat de tand des tijds de conditie van de gedecoreerden niet echt verbetert. Het is nu een middag geworden met presentaties over de historische gebeurtenissen of muziek uit de regio.

De voortschrijding van de nationale bureaucratie heeft ook wat veranderingen tot gevolg gehad. De organisatoren van deze jaarlijkse bijeenkomst zijn samengebracht in de Vereniging Gedecoreerden Westervoort (VGW) met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een eigen bankrekening. Het is nu eenmaal zo, dat een structurele ondersteuning van de gemeente bij voorkeur niet op een particuliere rekening mag worden overgemaakt. Naast de subsidie van de gemeente wordt de vereniging gesponsord door de lokale bedrijven Bakkerij Koenen, Benu apotheek, bouwbedrijf Koenders, GABA makelaardij en Zalencentrum Wieleman. Dank zij al deze bijdragen kunnen de kosten van de jaarlijkse bijeenkomst laag worden gehouden.

Samenstelling bestuur: Willem Jan Schuurman (voorzitter), Willibrord ten Berge (secretaris), Bert Veldink (penningmeester).

Afbeelding