Max Gijsbers en Eloisa Bosman van IKC Ravelijn hebben een krans gelegd (Foto: Alie Engelsman)
Max Gijsbers en Eloisa Bosman van IKC Ravelijn hebben een krans gelegd (Foto: Alie Engelsman)

Herman Delwig: ‘De aarde trekt geen grenzen, dat doet de mens’

Algemeen

WESTERVOORT - 78 jaar geleden, op 12 april 1945, staken geallieerden de IJssel bij Westervoort over om Arnhem te bevrijden. De belangstelling voor de jaarlijkse herdenking van deze Operatie Quick Anger door de Historische Kring Westervoort groeit. Zaterdag 8 april was het zover: de opkomst was groot. 

Door Alie Engelsman

Voorzitter Joop Schuilenburg: “Daar zijn we blij mee. De operatie wordt nauwelijks in de geschiedenisboeken genoemd, terwijl deze slag toch heel belangrijk is geweest en, in tegenstelling tot het veelgenoemde Market Garden, wel succes had.” Tientallen militaire voertuigen verzamelden zich in de vroege ochtend bij Huize Vredenburg voor een rondrit door de Liemers. De voertuigen werden bestuurd door chauffeurs in de uniformen uit de Tweede Wereldoorlog. Om 14.00 uur was de officiële plechtigheid bij het monument op de Veerdam.

Burgemeester Arend van Hout noemde in zijn toespraak hoe belangrijk het is om gevallenen van de tweede wereldoorlog te herdenken en de bevrijding te vieren, maar riep op om ook stil te staan bij de tegenwoordige tijd, de brute inval van de Russen in Oekraïne. “De verhalen van de vluchtelingen, die ook in Westervoort opgevangen worden, maken duidelijk wat oorlog is. Het is goed om stil te staan bij Operatie Quick Anger. Jarenlang was deze operatie niet bekend. Na het mislukken van Operatie Market Garden was deze operatie echter een hele belangrijke slag in de bevrijding van Arnhem en het westen van Nederland.”

Dorpsdichter Herman Delwig las zijn gedicht ‘Stilstaan bij oversteken’ op een ontroerende en betrokken wijze voor. “Ik heb me ingelezen en ingeleefd in de situatie van toen. Het mooiste om te zeggen vond ik dat de aarde geen grenzen trekt, dat doet de mens. Ik vind mijn rol als dorpsdichter bij deze evenementen zo warm, zo bijzonder om iets te kunnen betekenen voor de Westervoortse gemeenschap.” Ook Micheal Godfrey, zoon van één van de geallieerden, sprak zijn dank uit voor de manier waarop Operatie Quick Anger de welverdiende aandacht krijgt.

Tijdens de plechtigheid reikte Daan Breugelmans, voorzitter van Stichting The Dutch Polar Bears een certificaat uit aan Walter IJbema van de Historische Kring Westervoort. The Dutch Polar Bears is een groep jongeren die het verhaal van de geallieerden wil overbrengen, vooral aan de jeugd. De stichting ontleent zijn naam aan de Polar Bears Division, Britse militairen, die gehard waren in Ijsland en grote delen van Europa hebben bevrijd. Walter heeft zich bijzonder ingezet voor het herdenken van Operatie Quick Anger en het gezamenlijke initiatief van hem en de Historische Kring Westervoort voor het plaatsen van het Oversteek-monument.

Kransen en bloemen werden gelegd door Burgemeester van Hout, afgevaardigden van de Historische Kring Westervoort, het echtpaar Godfrey, Daan Breugelmans van The Dutch Polar Bears en twee leerlingen van IKC Ravelijn.
De jonge Eloïsa Bosman vond het mooi en bijzonder dat ze, samen met haar schoolgenootje Max Gijsbers een krans mocht leggen. “Ik hou veel van geschiedenis op school en ik vond deze herdenking erg mooi met die gedichten en toespraken.”