Sonja, Wendy en Luke
Sonja, Wendy en Luke

Sonja Schouten, Wendy Snijder en Luke van Brakel debuteren

Algemeen

WESTERVOORT - Het getal 3 heeft iets magisch voor Vriendentrouw. Niet alleen speelt de amateurtoneelvereniging voor het eerst in de rijke geschiedenis drie stukken op één avond, ook maken drie spelers hun debuut op de Westervoortse bühne: Sonja Schouten-Vertelman, Wendy Snijder en Luke van Brakel.

Door Susan Wiendels

Toneelverenigingen en jonge aanwas, da’s in deze tijd geen abc’tje. “We zijn daarom ontzettend blij met deze drie kanjers”, vertelt Sjoerd Bisselink. De drie zijn helemaal opgenomen in de vereniging, waarin plezier regeert. Lol, heel veel lol beleven de spelers tijdens de repetities. “Het is een leuke en gezellige groep mensen, die oprecht begaan is met anderen”, aldus Sonja (40). Vijf jaar geleden verhuisde de Noordhollandse met een flinke dosis toneelervaring in haar rugzak voor de liefde naar Westervoort. Pas vorig jaar zette ze de stap naar Vriendentrouw. Dat was geen kwestie van koudwatervrees. “Mijn schoonvader Ap Schouten zei meteen al ‘ga eens bij Vriendentrouw kijken.’ Maar ik wilde me eerst goed settelen.” 

Sonja speelt op 19, 20 en 23 april een rol in ‘Zet maar aan de straat’, het eerste stuk van de avond. ‘Bingo!’ en ‘Oscar en zijn moeder’ zijn de andere twee korte voorstellingen. Drie stukken die de lachers zeker op de hand krijgen verzekert Wendy (41). “Het zijn allemaal komische stukken met een knipoog naar de werkelijkheid. De laatste voorstelling is echt een klapstuk. Met soms zwarte humor”, verklapt ze alvast. Zelf speelt ze de zus van Sonja in ‘Zet maar aan de straat.’ Een rol waarin ze haar ei helemaal kwijt kan. “Noem het gek of prettig gestoord, maar ik heb altijd van rollenspellen en toneel gehouden. “Vijf jaar geleden kwam ze in Westervoort wonen, vlak voor de coronapandemie trok ze de stoute schoenen aan en meldde ze zich aan als lid. Lachend: “Ik kan hier helemaal losgaan, het een hele gezellige groep, ik voelde me meteen één van hen.”

Benjamin Luke (22) ervaart hetzelfde gevoel. Ondanks de spreekwoordelijke paplepel van zijn moeder Vivian, kreeg het toneelvirus pas recent vat op hem. Met dank aan zijn Colombiaanse vriendin. Zij gaf hem het beslissende zetje in zijn zoektocht naar persoonlijke zingeving. Zij vroeg mij waar ik nu echt gelukkig van word. Ik ben gaan nadenken en op zoek gegaan naar nieuwe hobby’s.” Toneel is er daar één van. “Ik merk dat ik hierdoor meer energie krijg en dat het een positieve invloed heeft op mijn levensstijl. Ik eet gezonder, ik doe dingen die er voor mij echt toe doen en die ik leuk vind.” Luke maakt zijn debuut in het tweede stuk van de avond: Bingo!. Een klein rolletje om mee te beginnen. “Ik had eerst de grootste rol, maar dat vond ik niet eerlijk, omdat ik er pas later ben bijgekomen. Daarom heb ik geruild. Zo kan ik ook veel leren en kijken naar anderen.” Hij grijnst: “Ik speel nu een kluns, dat past wel goed bij mij.”

Sjoerd Bisselink is benieuwd hoe het nieuwe format met drie kortere stukken binnenkomt bij de bezoekers. “We hebben hier bewust voor gekozen, omdat dit een kortere voorbereidingsperiode vergt. Drie maanden in plaats van zes maanden.”

Aan één zaak zal niet gauw meer getornd worden bij de Westervoortse toneelvereniging en dat is het genre. Het blijspel leeft onder de bevolking. “Vroeger wisselden we het af. Twee jaar een blijspel, één jaar een tragedie. Maar het bleek dat gros van het publiek een voorkeur had voor humoristische stukken.” Serieus: “In Westervoort moet gelachen worden.”

Dat gebeurt vanavond ongetwijfeld tijdens de première bij Zalencentrum Wieleman om 19.30 uur, donderdag de 20e volgt de tweede voorstelling om 19.30 uur. Op zondagmiddag 23 april sluit Vriendentrouw af met een matineevoorstelling om 14:00 uur. De kaarten in de voorverkoop kosten € 8,50, en aan de zaal € 9,50. De kaarten zijn te koop bij Wieleman, Slagerij Hetterschijt, De Bloemenhoek en Stefan’s Bloem en Zo en online via www.vriendentrouw.nl/kaartjes. Omdat de laatste voorstelling van 2020 (Tante Bella’s Beautysalon) niet is doorgegaan, mag iedereen met het toegangskaartje van toen gratis naar binnen.