Een dolgelukkige Prins Maarten en Prinses Leonie van De Dolbotters sloten de optocht af.
Een dolgelukkige Prins Maarten en Prinses Leonie van De Dolbotters sloten de optocht af.

53 startnummers geven kleur aan Westervoortse carnavalsoptocht

Algemeen

WESTERVOORT - Eindelijk was het na jaren weer zover: de carnavalsoptocht in Westervoort, meteen de grootste van de regio, trok afgelopen zondag door Doldorp.

Door Susan Wiendels

Duizenden mensen stonden langs de route. Zij zagen een bont lint van 53 wagens, loopgroepen en individuele deelnemers passeren, waaronder tien prinsenwagens. Ook dit keer waren tal van buurtverenigingen naar Westervoort gekomen om samen met carnavalsvereniging De Dolbotters het carnavalsfeest te vieren.
Naast landelijke thema’s als het stikstofprobleem en het prijsplafond kwamen ook lokale thema’s aan bod. De financiële situatie van de gemeente Westervoort bijvoorbeeld, de leegstand in de Wyborgh, de tulpengate en de verkeerssituatie op de Zuidelijke Parallelweg. Veel groepen staken niet onder stoelen of banken hoe blij ze waren dat ze weer de straat op konden. Zoals de groep Ho is Ekkes met hun slogan‘Van joare in coronasleur glitteren wij wer d’n optoch deur’. Ze wonnen er geen prijs mee, maar dat mocht de pret niet drukken. De Dolle Wiefkes zetten na twee jaar corona achter de ruiten de bloemen weer buiten en hoe: ze pakten de tweede plek in de categorie individuen (tot vier personen).
De jury bestaande uit Peter Pennekamp, Humprey Ottenhof, Annelies Offenberg, Henri Wanders en Maikel Rondon had een flinke kluif aan het beoordelen van alle deelnemers. Dat gebeurde aan de hand van vijf criteria: uitvoering, uitbeelding, originaliteit, gedrag, interactie. Werd er alcohol gedronken tijdens de optocht, een absolute no-go, dan volgde er aftrek voor ‘gedrag’. Opvallend was dat de Barbikkels opnieuw in de prijzen vielen. In 2019 wonnen zij de Johan van Osch Bokaal voor het Meest Politieke Item; in 2015 werden ze eerste met hun vikingboot. Nu werd hun wagen uitgeroepen tot mooiste in de categorie lokale wagens.

De volledige uitslag:

Meest carnavalistische muziek: 1. Eska Bemmel, 2. Liberté, 3. OBK.
Beste individu: 1. De Deegnieters/Vaccinatie 2. Dolle Wiefkes/Bloemetjes, 3. Samen 1 voetbal.
Beste loopgroep: 1. De Vatenkrakers/Verkeer, 2. De Deurzetters/Baby’s, 3. De Ernemmers/Beestenboel.
Beste jeugdgroep: 1. Pullenpikkers/Flinstones.
Johan van Osch Bokaal, Meest Politieke item: Van Alles Wat/Slaat nergens op.
Net niet prijs: Raddraaiers/De kippen bij.
Mooiste regionale wagen: 1. CV ‘t Kum wel/Goudmijn, 2. De Ernemmers/Junglebook, 3. Blaaspiepkes/Clowns uit Den Haag.
Mooiste lokale wagen: 1. Barbikkels/Venetië, 2. Bierdöpkes, 3. Zwijnerij/Olifant.
Prins Maarten en prinses Leonie kenden de prinsenbeker toe aan De Oekels met hun dromenland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding