Afbeelding

Huishoudens met laag inkomen kunnen voor energierekening beroep doen op landelijk noodfonds

Algemeen

WESTERVOORT - Dalende energieprijzen en het door de Rijksoverheid ingestelde prijsplafond voor de energiekosten geven lucht aan huishoudens met een laag inkomen. Daarnaast kunnen kwetsbare huishoudens binnenkort een aanvraag indienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit fonds, dat onder andere door energieleveranciers en de Rijksoverheid is ingesteld, betaalt een deel van de energierekening voor huishoudens met een inkomen tot tweehonderd procent van het minimum. Kijk voor de exacte voorwaarden op noodfondsenergie.nl.

In de gemeenteraadsvergadering van 7 november 2022 is gesproken over een extra financiële tegemoetkoming in verband met de gestegen energiekosten aan inwoners met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum. Wethouder Hans Sluiter heeft toen aangegeven een maatwerkvoorziening voor deze inwoners te willen onderzoeken. Het college heeft meerdere scenario’s laten doorrekenen. Die maken duidelijk dat zo’n tegemoetkoming de gemeente minimaal zes ton kost. Gezien de financiële situatie van de gemeente Westervoort vindt het college deze uitgave onverantwoord.

Wethouder Sluiter: “De situatie is nu weer anders dan in november vorig jaar. De dalende energieprijzen, het prijsplafond en het tijdelijke noodfonds van de Rijksoverheid hebben de doorslag gegeven bij dit besluit. Westervoort kent een ruimhartig minimabeleid met een inkomensgrens tot 120% van het sociaal minimum. Voor huishoudens met een inkomen daarboven is maatwerk mogelijk. In onze begroting is € 500.000 apart gezet voor Armoedebeleid. In individuele, schrijnende situaties kan hierop een beroep worden gedaan. Inwoners die denken dat zij hiervoor in aanmerking komen, kunnen contact opnemen met de gemeente.”