Rowena Façee Schaeffer en Sanne van der Heijden (rechts) met de door Sanne gemaakte tekening (Foto: Alie Engelsman)
Rowena Façee Schaeffer en Sanne van der Heijden (rechts) met de door Sanne gemaakte tekening (Foto: Alie Engelsman)

Duivense Sanne van der Heijden start veiling van pasteltekeningen voor de Go Ape Foundation

Algemeen

DUIVEN - De jonge kunstenaar Sanne van der Heijden uit Duiven opende op 3 februari een bijzondere expositie. Samen met twaalf cursisten tekende ze de afgelopen weken dertien pastelportretten van apen met een bijzonder verhaal. Ze werden, als weesjes, gered uit handen van stropers en mensen die de aapjes als huisdier hielden De tekeningen worden online geveild via de website https://go-ape.nl/veiling/. Bieden kan tot en met 28 februari. Daarna gaat de tekening naar de hoogste bieder. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de Go Ape Foundation.

Door Alie Engelsman

Sanne komt uit een creatieve familie. Ze tekent haar hele leven al. Ze herinnert zich vooral hoe ze als puber samen met haar moeder met pastelkrijt tekende op papier. “Heerlijk om te doen. Vaak zaten we allebei helemaal onder het krijt.” Haar moeder Hanneke weet te vertellen dat haar dochter als peuter al volop aan het tekenen was. Een voorliefde voor kunst, die ze heeft geërfd van beide grootvaders, ook haar moeder en zus zijn actief op het creatieve vlak. Hoewel Sanne graag tekende werd het in eerste instantie niet haar beroep. Ze werkte jarenlang als bloemiste, onder andere bij Clematis in Duiven. “Het tekenen raakte eerlijk gezegd op de achtergrond. Ik ging samenwonen en onze dochter werd geboren, dus ik kreeg andere prioriteiten. Tekenen was er altijd wel, maar puur voor de ontspanning.” 

Kunstkring Westervoort

Een burnout zorgde er uiteindelijk voor dat Sanne haar passie uit ging breiden. “Ik ging me verdiepen in het realistisch tekenen en ik merkte dat ik daar zoveel moois mee kon doen.” Sanne werd door Kunstkring Westervoort gevraagd om tekenlessen te geven. “Ik merk ook dat ik het heel leuk vind om mensen te helpen met het tekenen en om te zien hoe ze met mijn hulp zelf mooie tekeningen kunnen maken. Het geeft me weer zoveel energie en ik word er heel blij van. Ik kan me nu helemaal richten op het tekenen en ik kan daar nu ook mijn brood mee verdienen.” Sanne tekent vooral in opdracht, verzorgt cursussen en geeft verschillende workshops in Duiven. Dat bevalt haar zo goed dat ze binnenkort naar de Kamer van Koophandel zal stappen om haar bedrijf ‘Creatief met Pastel’ officieel te registreren. “ik kom bijna niet meer aan zelf tekenen toe,” grapt ze, “maar ik zal altijd wel blijven tekenen om tot rust te komen.”

Dierenliefhebber

Sanne tekent graag dieren. “ik ben een echte dierenliefhebber, elk dier heeft zijn eigen uitstraling. Ik vind het geweldig om dat vast te kunnen leggen. Een tijdje geleden kwam ik op de Facebookpagina ‘Rowena Goes Ape’ de foto van aap Cesar tegen. Ik vond dat zo’n prachtig dier, ik dacht bij mezelf: ‘die wil ik heel graag tekenen.’ Ik kwam in contact met de Rotterdamse Rowena Façee Schaeffer, oprichtster van de Go Ape Foundation en al gauw ontstond het idee dat ik de tekening zou veilen, om de stichting te steunen.” Toen Sanne vertelde van het plan van een veiling voor de Go Ape Foundation waren er 12 cursisten die graag mee wilden werken aan het initiatief door ook een tekening van een van de apen te maken. “Er werden zo’n 30 foto’s van de apenweesjes opgestuurd, zodat iedereen zijn eigen aap kon kiezen. Sommige cursisten hebben al wat meer ervaring met het tekenen met pastel, maar er is bijvoorbeeld ook een tekening van een cursist die nog maar één keer een cursus heeft bijgewoond. Die tekening is ook heel erg mooi geworden.” Sanne hielp de cursisten waar nodig. “Ik liet ze vooral zelf invulling aan de tekening geven. Maar de cursisten waren blij met de tips die ik ze bijvoorbeeld gaf over het kleurgebruik. Ik ben echt apetrots op wat ze hebben gepresteerd en dat we nu zo’n mooie expositie neer kunnen zetten. Er is hard gewerkt. Het maken van zo’n tekening kost toch al gauw zeven tot tien uur. De cursisten hebben zelf ook een passe-partout en een lijst gekozen. Mensen die een tekening kopen krijgen deze dus netjes ingelijst.”

Chimpanseewaardig bestaan

Rowena was aanwezig bij de opening van de expositie in Duiven. “Het is echt een geweldig initiatief, deze veiling. Het is een mooie, bijzondere manier om donaties voor de Go Ape Foundation te krijgen en dat is hard nodig. In Sierra Leone steunen we een opvang waar 115 weesaapjes een plek hebben. In Tacugama Chimpanzee Sanctuary krijgen deze dieren in ieder geval een chimpanseewaardig bestaan. Ze hebben mooie grote natuurlijke verblijven, waar de apen een bepaalde vrijheid genieten, maar toch naar binnen worden gehaald voor het eten en verdere verzorging. Het is maar de vraag of de dieren weer in het wild uitgezet kunnen worden, vanwege de ontbossing in het land. Elk aapje heeft een verhaal. Aapje Fifo, bijvoorbeeld, is gered uit een woonhuis. De bewoner vertelde dat er een groep apen op zijn terrein werd opgejaagd door honden en dat de moeder het jonge aapje uit haar armen had laten vallen. Hij had het diertje in huis genomen om het te verzorgen. Wij vermoedden echter dat de volwassen apen door hem zijn gedood voor het vlees. Soms worden dan de hele jonge beestjes als huisdieren verhandeld. Jammer genoeg is dat nog steeds de realiteit in Afrika.”

Zoveel rimpels

Hanneke tekende aapje Fifo. “Ik had nog nooit echt een aap getekend en ik vond het een hele mooie uitdaging om de uitdrukking op zijn snuit vast te leggen. Zo’n dier heeft zoveel rimpels in het gezicht en een hele aparte neus. Ik heb als kind in Afrika gewoond en heb wel wat met die apen. Ik vond het geweldig om aan deze veiling mee te werken, samen met mijn dochter Sanne en haar cursisten. Sanne is apetrots op haar cursisten, maar ik ben ook zeker apetrots op haar. “We hopen dat er flink wordt geboden op de tekeningen en dat er een mooi bedrag beschikbaar komt voor de Go Ape Foundation.” Meer informatie over de Go Ape Foundation en de mogelijkheid om te bieden: https://go-ape.nl/.
Wie de tekeningen in het echt wil zien kan contact opnemen met Sanne voor een bezoek aan haar atelier.

Sanne en Rowena in gesprek met enkele bezoekers van de expositie (Foto: Alie Engelsman)