Gertie Rijks (links) en David van der Meulen (rechts) overleggen met Chris van de Ven op locatie
Gertie Rijks (links) en David van der Meulen (rechts) overleggen met Chris van de Ven op locatie

Film ontrafelt geheim van het Horsterpark

Algemeen

DUIVEN – In Duiven draait op 15 februari de première van een bijzondere film: ‘Het Geheim van het Horsterpark’. De titel verraadt dat het om een verrassende afloop gaat. Nieuwsgierig? Kom om half acht naar de filmzaal van de Ogtent. De toegang is gratis.

Door Susan Wiendels

“De film duurt zeventien minuten”, vertelt David van der Meulen. Samen met Gertie Rijks zat hij afgelopen zomer op het terras van het theepaviljoen in het Horsterpark te filosoferen over wat er in het verleden op deze plek heeft gestaan. “Er gaan in Duiven geruchten dat er tijdens de bouw van het theepaviljoen een tunnel is ontdekt. Waar rook is, is vuur en hoe langer we het er over hadden hoe nieuwsgieriger we werden.” Samen gingen ze op visite bij het Liemers Museum, waar depothouder Chris Kroon hen een oude kaart liet zien van de Horsterwaard met een havezathe. Met een kopietje van dit oude document togen ze vervolgens naar Chris van de Ven. “Hij herinnerde zich nog dat de werklui tijdens de bouw op een gat stuitten, die is dichtgemetseld.” Chris van de Ven liet de twee vervolgens zien waar de ingang van de tunnel zou kunnen zitten: onder de kruipruimte van het theehuis. “’Pak de schop en graven maar’’, gaf hij ons mee. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Samen met Jürgen Schäfer en Louis Sanders legden David en Gertie het traject van het ontruimen van de kruipruimte, het weghalen van de gemetselde muur, het blootleggen van de tunnel en de gang door de tunnel vast. Het resultaat is een film van ruim een kwartier met een megaspannende ontknoping. Wat is hier vroeger geweest tussen havezate Magerhorst en havezate Loowaard?
Naast ‘Het Geheim van het Horsterpark’ krijgen bezoekers ook een film te zien over het Dickensfestival dat in december plaatsvond. David van der Meulen legde prachtige sfeerbeelden van dit driedaagse festijn vast. Wie niet in de gelegenheid is om op 15 februari naar de Ogtent te komen, kan ‘Het Geheim van het Horsterpark’ vanaf 16 februari zien via de link https://youtu.be/EfDi0Q7b0a4.