Een cheque voor de lood van de club van 100 van De Dolbotters (Foto: Alie Engelsman)
Een cheque voor de lood van de club van 100 van De Dolbotters (Foto: Alie Engelsman)

Kiekdag in carnavalloods: Club van 100 van De Dolbotters schenkt 500 euro aan stichtingsbestuur

Algemeen

WESTERVOORT - Het is een drukte van belang tijdens de Kiekdag in de grote carnavalsloods in Westervoort. De geur van verf wordt gemengd met het aroma van verse erwtensoep, live carnavalsmuziek overstemt de boormachines, bouwers en kijkers staan gezellig met elkaar te kletsen tussen kleurrijke wagens. Carnavalsliefhebbers van Westervoort kunnen hun hart ophalen en alvast een voorproefje nemen. 

Door Alie Engelsman

In de grote carnavalloods achter Partycentrum Maxim staan zo’n 17 wagens, die allemaal hun opwachting zullen maken tijdens de carnavalsoptocht op zondag 12 februari in Westervoort. Edwin Stevens, bestuurslid van Stichting Carnavalloods en lid van carnavalsvereniging de Dolbotters: “Zo’n loods als wij hier hebben voor het bouwen aan carnavalswagens is uniek. Een plekje in de loods is dan ook erg gewild, niet alleen door carnavalsverenigingen in Westervoort, maar ook in de omgeving. Enkel verenigingen uit Arnhem en Velp bouwen hier hun wagens op. Voorwaarde is dat ze wel mee rijden in de optocht in Westervoort. De wagenbouwers huren hun plek en helpen daarmee mee aan de financiering van het gebouw, maar er wordt ook van ze verwacht dat ze op andere manieren bijdragen aan het voort kunnen bestaan van de loods, zoals het inzamelen van oud papier, het opknappen van de buitenkant en het netjes opgeruimd houden van loods en terrein. Het geeft een bijzonder gevoel van saamhorigheid voor de Westervoortse bevolking, samen aan de wagens bouwen, inspiratie opdoen, leren van elkaar, gereedschap van elkaar mogen gebruiken. En natuurlijk samen een biertje drinken. Het is een mooie voorbereiding op het carnavalsfeest.” De loods is voor de bouwgroepen dagelijks geopend van oktober tot maart. “Dan heeft ook iedere groep zijn eigen sleutel. Na maart komt er een ander slot op de schuur. Zo houden we het overzicht en de boel onder controle.”

De dames van de Raddroaiers waren blij dat ze vier jaar geleden in de loods terecht konden. “We zijn een loopgroep, maar we wilden graag ook een wagen bouwen. Daar zijn we vier jaar heel enthousiast geleden mee begonnen, maar in 2019 ging de optocht niet door vanwege de storm en daarna lag alles stil vanwege corona. Onze wagen staat hier dus al een tijdje te wachten. Eigenlijk voelt het wel een beetje onwennig. Zouden we echt volgende week zondag voor de eerste keer in de optocht mee kunnen doen? Of zou er weer iets tussen door komen, waardoor het niet door kan gaan? Gelukkig voorspellen ze mooi rustig weer, met een zonnetje op de buienradar.”

Er zijn veel wagens die in principe al jaren doelloos staan te wachten in de loods. Toch zijn er bouwgroepen die helemaal opnieuw zijn begonnen. De Dreuge Dromers, ook een nieuwe groep, deed tijdens het stormachtige carnaval in 2019 uiteindelijk toch nog mee aan de optocht in Loo. Hun wagen won zelfs de eerste prijs. Hun nieuwe wagen hangt vol met maar liefst 2000 knuffelbeesten. “Dat idee hebben we toch van het hele coronagebeuren overgehouden. We mogen weer knuffelen en dat willen we graag laten zien. We denken dat we met deze wagen vooral veel kinderen aan zullen trekken. We kiezen er dan ook bewust voor om 0.0 te rijden.” Hierbij doelen ze op het alcoholgebruik. Hoewel de thema’s van veel wagens al vier jaar geleden zijn bedacht, worden ook actuele zaken meegenomen, zoals het stikstofgebruik, de opstand van de boeren en het energieplafond. Maar ook thema’s als duurzaamheid en klimaat komen aan bod. De Krupers waren tijdens de Kiekdag nog druk bezig om sneeuw te maken van witte watten voor hun Aprés-skiwagen. Carnavalsvereniging De Bloaspiepkes uit Velp hebben dit jaar vooral hun tijd besteed aan de prinsenwagen. Hun praalwagen, met het thema clowns staat ook al drie jaar klaar. Hun prinsenwagen zal achter de praalwagen rijden en plaats bieden aan het prinsenpaar en het kabinet, de hoogwaardigheidsbekleders. Een van de leden van het kabinet liep voor de gelegenheid al rond in zijn kostuum. “Ik heb er weer zin in. We rijden eerst mee in de optocht in Westervoort en een week daarna in onze eigen carnavalsoptocht in Velp. Het samenwerken in deze loods is prima zo. Als je ergens niet uitkomt of je mist een stuk gereedschap dan is er altijd wel iemand die je helpen kan.”

Het prinsenpaar van carnavalsvereniging De Dolbotters was met hun gevolg, in vol ornaat, ook aanwezig op de Kiekdag. Hun wagen zal de afsluiter zijn van de Westervoortse optocht. Ook De Dolbotters hebben er zin in. Prins Maarten de 1e en Adjudant Arthur vinden het belangrijk om hun gezicht te laten zien op de Kiekdag. “De Kiekdag is elk jaar. Een of twee weken voor de optocht kan het publiek al een kijkje nemen en zien wat er zoal in de loods gebeurd. Voor ons is het een mooi moment om onze waardering uit te spreken naar de wagenbouwers. De loods staat momenteel helemaal vol. Het is tegenwoordig best moeilijk om een bouwplek te vinden. Mensen staan te springen om hier een plekje te bemachtigen. Als er plaats is moet er geloot worden. Het bouwen aan een wagen in een loods als deze brengt natuurlijk wel een bepaalde sfeer met zich mee.”

De Club van 100 van Carnavalsvereniging De Dolbotters reikte tijdens de Kiekdag een cheque van €500 uit aan Stichting Carnavalsloods. Voorzitter Pim van de Glind nam hem in ontvangst. “We waren erg verrast en zijn blij met deze cheque.” Marco Willems: “De club van 100 is er voor het brede Westervoortse carnaval. Dus niet alleen voor de verenigingen en de wagenbouwers. We gaan de ouderen in Westervoort bijvoorbeeld verrassen met lekkernijen tijdens carnaval en we denken er over om voor scholen iets te gaan doen met verkleedpakketten. We willen dit jaarlijks gaan doen.”

De carnavalsoptocht in Westervoort is één van de grootste en mooiste optochten in de regio en vindt plaats op zondag 12 februari. De stoet vertrekt om 1.11 uur vanaf de feestburcht van de Dolbotters (Zalencentrum Wieleman) en rijdt dan door de Klapstraat, Van der Hoevenstraat, Emmerik, Klapstraat, Liemersallee, Kreytierstraat, Vredenburgstraat, Schoolstraat, Kerkstraat en de Dorpstraat.

Meer info: http://www.dedolbotters.nl/

Prins Maarten en prinses Leonie van De Dolbotters met gevolg
De Raddroaiers
Afbeelding
Afbeelding