Arthur de Boer, Lidewij van Thiel, Aziz Dogan en Wouter Hilkhuijsen, Huub Hieltjes en Geert-Jan Schrijner (Foto: Alie Engelsman).
Arthur de Boer, Lidewij van Thiel, Aziz Dogan en Wouter Hilkhuijsen, Huub Hieltjes en Geert-Jan Schrijner (Foto: Alie Engelsman).

Aanpak jeugdoverlast vraagt tijd en samenwerking

Algemeen

DUIVEN - De gemeenteraad van Duiven organiseerde op 10 januari een informatieavond over de jeugdoverlast in Duiven. Bewoners van Duiven en professionals waren uitgenodigd om de gemeenteraad te informeren. Ruim 70 mensen woonden de bijeenkomst in de Wijkern op het Eilandplein bij. 

Door Alie Engelsman

De informatieavond werd afgetrapt door voorzitter van de avond en raadslid Geert-Jan Schrijner. Een panel, bestaande uit Arthur de Boer (beleidsadviseur Sociaal Domein), Lidewij van Thiel (adviseur Openbare orde en veiligheid), Aziz Dogan (operationeel expert GGP bij politie Rivierenland-Oost) en Wouter Hilkhuijsen (procesregisseur jeugdaanpak gemeente) schetsten de plannen om de overlast te hanteren en aan te pakken. Daarna kregen de bewoners ruim de tijd om vragen te stellen en ervaringen te delen. In de zaal waren Eric Gudden, operationeel expert wijkoverstijgend en Ferry Westdijk, wijkagent Candea/Eilandplein, aanwezig om ook vragen te beantwoorden. 

Bewoners van het Eilandplein gaven aan veel overlast van de jeugd te ervaren. Dat varieert volgens hen van geluidsoverlast tot serieuze intimidatie en bedreiging. Het beperkt zich niet tot bepaalde momenten, maar verspreidt zich over de hele dag. Het zijn vooral de groepen jongeren die rondhangen op het speelterrein en in de toegangspoortjes. De gemeente Duiven pakt de jeugdoverlast onder andere aan via het 7-stappenmodel, waarbij - de naam zegt het al - in zeven stappen een plan van aanpak tot stand komt en vervolgens uitgevoerd en geëvalueerd wordt.
Om deze aanpak te laten slagen is nauwe samenwerking nodig tussen gemeente, politie, jongerenwerkers van Mikado en het OM. Bewoners van Duiven hebben een belangrijke signaalfunctie. Dogan drong aan op het melden van overlast, hoe onbeduidend ook. “Dat kan anoniem en kosteloos door bijvoorbeeld een mail te sturen naar de gemeente of een afspraak te maken met de wijkagent of door het spreekuur van Mikado te bezoeken.”
Van Thiel: “Circa tachtig procent van de jongeren stopt met overlastgevend gedrag middels aanpak via het 7-stappenmodel. Voor de overige 20% is dat een stuk lastiger. Dit is een landelijke trend. 15% van deze jongeren beweegt zich in de zogenaamde risicogroepen. Deze groepen zijn fluïde, dat wil zeggen dat ze zich mengen en door elkaar heen bewegen. De jongeren komen niet alleen uit Duiven, maar ook uit Zevenaar, Westervoort en Arnhem. Dat maakt het in kaart brengen van de groepen moeilijk. De kinderen waarschuwen elkaar via de social media en zijn vaak alweer vertrokken voor er een handhaver arriveert.”
Hilkhuijsen merkte op dat jeugdoverlast al van alle tijden is. Er zijn wel verschuivingen te zien in de aard van de overlast, die crimineler lijkt te worden, en in de leeftijd van de kinderen, die lager wordt. Het aanbieden van alternatieven voor de hangjongeren werkt niet voor iedereen. Er zullen altijd groepen zijn die zich daar niet aan conformeren. Er wordt hard gewerkt om de overlast aan te pakken, maar er is tijd voor nodig om het 7-stappenmodel uit te kunnen voeren. De samenwerking tussen de verschillende partijen is een stap in de goede richting.

Bewoners stelden kritische vragen en kwamen met ideeën zoals de mogelijkheid om ‘s avonds het speelterrein af te sluiten. Ook het in gesprek gaan met de jongeren om uit te zoeken wat ze beweegt en waar ze behoefte aan hebben werd genoemd. Bovendien werd geopperd om zich niet alleen te richten op kinderen van de middelbare scholen, maar ook basisscholen in de aanpak te betrekken.

Meer informatie over het 7-stappenmodel: https://jeugdboa.nl/7-stappen-model.