Marc de Lange: "Twee clubhuizen? Dat zou toch raar zijn?"
Marc de Lange: "Twee clubhuizen? Dat zou toch raar zijn?"

Kersvers boegbeeld Marc de Lange is bovenal een verbinder

Algemeen

WESTERVOORT - Twee maanden alweer hanteert Marc de Lange (56) de voorzittershamer van SC Westervoort, die hij overnam van John Kemper. Tijd voor een introductie. 

Door Susan Wiendels

Via zoon Olivier kwam hij in 2006 in contact met SC Westervoort, Hij werd elftalleider, ging stukjes schrijven en maakte vijf jaar deel uit van de jeugdcommissie. “Je wilt toch zoveel mogelijk van je kinderen meemaken. Ik zie ook ouders die komen voorrijden om hun kinderen af te zetten en een paar uur later terugkomen om ze op te halen. Ik snap dat mensen druk zijn, maar dat ben ik ook. Met mijn dochter Willemijn ging ik naar de zwemles en Aldo, ik ben lid geweest van de medezeggenschapsraad van de lagere school en vice-voorzitter van de medezeggenschapsraad van Proles.” 

Van buitenstaander tot voorzitter in zestien jaar. Maak een rondje langs het rijke vrijwilligerscorps van de club, drop de naam Marc de Lange en wat blijkt? Het nieuwe boegbeeld wordt bovenal als verbinder gezien. Een waardig opvolger van clubman en erelid John Kemper, dat ook. De directeur van automatiseringsbedrijf EKZ Benelux legt gemakkelijk contact, heeft oog voor de medemens, is respectvol en heeft een goed inlevingsvermogen. Dé aangewezen man om SC Westervoort sturing te geven in de fase waarin de club nu verkeert, vond ook Business Associates Sportpark Naederhuyse. Begin vorig jaar werd Marc de lange gepolst en na overleg met het thuisfront, zei De Lange, ondanks zijn drukke baan, toch ‘ja’. 

Fusie
De nieuwe preses wacht een flinke uitdaging nu de gemeente Westervoort de bestaande sportparken van SC Westervoort en AVW’66 aan de Brouwerslaan nodig heeft voor woningbouw. Een fusie met AVW’66 lijkt een kwestie van tijd. Natuurlijk koestert Marc de Lange de plek en de identiteit van zijn vereniging. “We zijn financieel gezond. SC Westervoort bruist, wij hebben 150 vrijwilligers Dat is echt veel. Deze club vormt het sociale cement van de gemeenschap. Er wordt erg naar elkaar omgekeken. Dat zag je het laatste kwartaal van vorig jaar, toen Carlo Brands, Jupp Dahm en Henk Snelder overleden. Dan ga je naar zo’n condoleance en zijn er zoveel mensen van de club. Echt hartverwarmend.” Toch regeert realiteitszin. Hij vervolgt: “Beide besturen hebben samenwerking als stip op de horizon. De gemeente heeft geen geld en ruimte om twee sportparken ergens neer te zetten. Hoe zie je dat voor je? Twee clubhuizen? Dat zou toch raar zijn?” Eind deze maand horen we van de gemeente wat de plannen zijn.”

Planmatige aanpak
Stilzwijgend toekijken tot die tijd is er niet bij. Marc de Lange vormt samen met clubgenoten Roy Wilting, Ronald Schoonbeek, Nancy Stevens, Rick Smink, Niels den Boer en Edwin Peters en AVW’66’ers Paul Jakobs, Derya Ergul, Brenda Elfring, Gilles Visser, Niels Lippinkhof en Menno Goedhart een kernteam dat aan de hand van zes thema’s invulling geeft aan plannen voor een gezamenlijke toekomst. Marc de Lange is blij met deze planmatige aanpak, die hij in het verleden miste bij de club. “Daar is de laatste anderhalf jaar gelukkig verandering in gekomen. Er is meer oog voor wat er buiten de club gebeurt. De gemeente beweegt een kant op en dan kun je zelf een plan hebben of niet. En ook de KNVB speelt natuurlijk een rol met alles wat daar gebeurt. Heb je geen plan, dan word je meestal onderdeel van het plan van een ander. Het is goed om samen op te trekken. Als besturen gaan we eens per maand samen vergaderen. Dat is historisch gezien redelijk revolutionair.” Het fusietraject en de besprekingen met de gemeente gaan ongetwijfeld de meeste tijd van zijn voorzitterschap opslokken. Toch zijn er ook andere aandachtspunten. Zoals de doorstroming van de jeugd naar de senioren. “Net als bij veel andere clubs gaat dat bij SC Westervoort niet altijd even soepel. Dat is de leeftijd waarop ze twijfelen en de handdoek snel in de ring gooien. Dat moet beter. Verder zou het mooi zijn als we ieder lid en iedere ouder van een lid twee minuutjes per dag iets kunnen laten doen voor de club. Want twee minuutjes per dag is een uur per maand en 12 uur per jaar. Als iedereen zich 12 uur per jaar zou inzetten voor de club, krijgen we nog zo veel meer voor elkaar!”