Jelaina, Jevenety, Johfaana, Jamillia en Johwenna met hun moeder Jeannet tussen het verzamelde afval
Jelaina, Jevenety, Johfaana, Jamillia en Johwenna met hun moeder Jeannet tussen het verzamelde afval

Vijf zusjes Hilferink halen op nieuwjaarsdag twee aanhangwagens vol vuurwerkafval op

Algemeen

DUIVEN - In 2020 haalden ze op nieuwjaarsdag één volgeladen aanhangwagen vol vuurwerkafval op, drie jaar later is de buit verdubbeld. Dat leverde de zussen Hilferink aan de poort van het afvalaanbiedstation de mooie som op van € 320, die ze broederlijk verdeelden.

Goedgemutst poseren Jelaina (9), Jevenety (9), Johfaana (13), Jamillia (14) en Johwenna (15) met hun moeder Jeannet Stoks voor de enorme berg vuurwerkafval, het resultaat van enkele uren knallen met z’n allen, gewapend met afvalzakken, een schop, bezem en kruiwagen. Vader Jan kijkt van een afstandje toe. Het opruimen en inleveren van vuurwerkafval is inmiddels een heuse gezinsactiviteit geworden, al gooide corona de afgelopen twee jaar roet in het eten. Afgelopen nieuwjaarsdag kon het eindelijk weer. Op het moment dat het gros van de Nederlanders net in bed lag, ging in huize Hilferink de wekker af om op pad te gaan. Eerst in de eigen woonomgeving rondom de Gladiolenstraat, daarna ook in andere delen van Duiven.
Dat ze een extra zakcentje verdienen met hun actie vinden ze alle vijf prachtig. “Maar het is ook goed voor het milieu en de natuur.” Gelijk hebben ze, want door vuurwerkresten snel en goed op te ruimen voorkom je dat schadeljike stoffen in de grond en het oppervlaktewater terechtkomen en plastic achterblijft in de natuur. “Dat is ook slecht voor de dieren.” Dat het met het dierenhart van de meiden wel snor zit blijkt als de besteding van de opbrengst ter sprake komt. Johfaana gaat ermee winkelen, maar Jelaina en Jevenety gaan speeltjes aanschaffen voor hun konijn, Jamillia spulletjes voor haar nieuwe vogel en Johwenna schaft een startkaart aan om deel te nemen aan dressuurwedstrijden.