"Het voelt onwerkelijk"
"Het voelt onwerkelijk"

Etienne Wettingfeld zit bij de laatste drie

Algemeen

WESTERVOORT - Etienne Wettingfeld, scheidsrechter van SC Westervoort, zit bij de laatste drie in de uitverkiezing van beste amateurscheidsrechter van Nederland 2022. De ontknoping is op 7 januari op de KNVB Campus in Zeist.

“Dat wordt een hele nieuwe ervaring voor me natuurlijk. Best raar om echte bekende scheidsrechters te zien die mij vragen gaan stellen. Zo sta je in Westervoort op een veld met een paar ouders langs de kant en zo sta je in Zeist voor een groep KNVB experts”, lacht Wettingfeld.
De 49-jarige Westervoorter fluit pas vier jaar. Hij begon als grensrechter bij het elftal van zijn zoontje. De stap naar scheidsrechter was geen abc’tje. “Ik dacht in eerste instantie ‘vreselijk’. Maar ja, tot een keer de wedstrijd niet door dreigde te gaan, omdat er geen scheids was.”
De KNVB startte begin oktober de zoektocht naar de Amateurscheidsrechter van het Jaar. Uit elke provincie werd één verenigingsscheidsrechter en één KNVB-scheidsrechter afgevaardigd naar de kwartfinale. Van de twaalf provinciewinnaars per categorie gingen uiteindelijk zes verenigingsscheidsrechters en zes KNVB-scheidsrechters door naar de halve finale. Deze halvefinalisten kregen een bezoek rondom een wedstrijd en werden ook in de praktijk beoordeeld. De beste scheidsrechters per categorie gaan uiteindelijk door naar de finale op 7 januari tijdens de Dag van de FairPlay, Etienne is één van hen. Zij worden daar aan een vragenvuur onderworpen door een vakjury bestaande uit Franca Overtoom (assistent-scheidsrechter betaald voetbal), Bas Nijhuis (scheidsrechter betaald voetbal), Marc van Erven (CEO ARAG) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist). Hij gaat er zaterdag onbevangen in. “Het voelt onwerkelijk, omdat ik basketballer ben die zonder enige cursus is gaan fluiten. Het is wel grappig hoe ver je in de amateursport kan komen door simpelweg kansen te pakken en je best te doen.”