Marnix Otten draagt de kist met de verrassingszakjes.
Marnix Otten draagt de kist met de verrassingszakjes.

Jongeren Creon verzorgen kerstattenties voor ouderen

Algemeen

WESTERVOORT - De afgelopen twee weken zijn jongeren van Creon erg druk geweest met het maken van een verrassingszakje voor ouderen van verschillende verzorgingstehuizen. Inwoners van Westervoort konden zelf ook bijdragen aan deze actie door zelf een zakje kopen of via een donatie.

Door Thijmen Smidts 

Aan de Rosmolen 27 in Westervoort ligt jongerencentrum Creon. Het is dé uitvalsbasis van veel activiteiten voor jeugd tussen de tien en 23 jaar en het domein van de jongerenwerkers Ruben Swinkels en Suzanne Hartemink en twee jongerencoaches.
Wie aan komt rijden ziet een groot buitenterrein met street skate faciliteiten. Binnen is een klein café, waarin een boksbal en tafeltennistafel te vinden zijn. Ook is er een zitruimte waarin er spelletjes gespeeld kunnen worden. Op deze donderdagmiddag zijn de jongeren niet druk bezig met de boksbal, ze zijn de laatste verrassingszakjes aan het inpakken voor de bewoners van Liemerije. Op de bar staan twee kratten vol met zakjes. In deze zakjes zitten onder andere een Bastognekoek en een zuurstok. Marnix Otten loopt stage bij Creon. Hij is één van de organisatoren van deze kerstactie. ‘’Het is voor ons, als Creon zijnde belangrijk om de kerstgedachte over te brengen op de oudere medemens. Deze actie zorgt voor een mooie verbinding van jong en oud’’, aldus Otten.
Het wordt al langzaam donker buiten als de jongeren namens Creon met hun kerstattenties richting Liemerije, locatie de Meridiaan lopen. De Meridiaan is een huiselijke, kleine afdeling voor mensen met dementie, waar ze proberen om het dagelijkse leven zoveel mogelijk door te laten gaan. Bij binnenkomst heet Judith Schuurman de jongeren hartelijk welkom. Zij leidt ze door het centrum heen om bij iedereen een mooie attentie af te geven. Aan de tafel in de hal krijgen de ouderen een glimlach op hun gezicht als Marnix Otten de actie van de verrassingzakjes uitlegt. Nadat iedereen in de hal een zakje heeft ontvangen wordt de tocht vervolgd richting drie verschillende woonkamers. De mensen zitten lekker te genieten van de televisie als de jongeren binnenkomen en de zakjes beginnen uit te delen. Ook hier wordt enthousiast gereageerd als de zakjes uitgedeeld worden. Mevrouw Gerritsen is op bezoek bij haar man als de attenties worden uitgedeeld. ‘”Je ziet de bewoners helemaal stralen’’. Volgens Judith is dit wat de mensen af en toe nodig hebben. ‘’De mensen veren echt op uit hun stoelen als ze zo’n verrassingszakje in ontvangst mogen nemen.”