Diogo Groot, Annet Roverts en Raimond van Ek (Foto: Alie Engelsman)
Diogo Groot, Annet Roverts en Raimond van Ek (Foto: Alie Engelsman)

Acteurs zorgen voor een lach op het gezicht van bezoekers Dickens in de Liemers

Algemeen

DUIVEN - De kans is groot dat u tijdens Dickens in de Liemers staande wordt gehouden door een agent, lastig wordt gevallen door een paar schoffies of dat de man met de hoge hoed een praatje met je wil aanknopen. Maakt u zich geen zorgen, het is allemaal toneel, gespeeld door heuse acteurs. 

Door Alie Engelsman

De typetjes, die zo uit de tijd van Dickens naar Duiven gekomen lijken te zijn, worden aangestuurd door Annet Roverts uit Zevenaar. Annet organiseert al jaren gruweltochten. Een groot aantal van de acteurs die aan deze griezelige voorstellingen meedoen, werken op 9, 10 en 11 december geheel belangeloos mee aan een geweldige Dickensbeleving in het Horsterpark. Deze acteurs komen uit verschillende delen van het land, zoals uit Assen en Haarlem. “Sylvia Oudendag van de organisatie, vroeg mij om te helpen schminken. Voor de spooktocht mochten we al gebruik maken van het Theepaviljoen, dus onze acteurs mee laten doen was een wederdienst. Het is ons zo goed bevallen dat we elk jaar weer met veel plezier mee doen.” 

“We doen het allemaal voor de lach op het gezicht van de bezoekers,” vertelt Raimond van Ek, partner van Annet. Hij is de agent, die drie dagen lang aanwezig is tijdens Dickens in de Liemers. “Soms houd ik een dame met een kinderwagen tegen en vraag om een rijbewijs, of ik zit schoffies achterna, die (chocolade)munten hebben gestolen uit een van de kramen. Sinds kort is er in de Dickensstraat ook een gevang. Dat ontbrak in de eerste jaren, maar de organisatie van Dickens in de Liemers heeft daar heel goed op ingespeeld. Het is fijn om met zo’n organisatie te werken. Ze denken helemaal met ons mee, maar ze geven ons wel onze eigen verantwoordelijkheid. Zo’n gevangenis geeft net weer wat meer mogelijkheden. Er zit nu vaak een acteur opgesloten, die met veel kabaal laat weten dat hij er uit wil. Het publiek vindt dat prachtig en leeft helemaal met deze persoon mee. Sommige bezoekers willen zelf ook wel even de gevangenis in, al is het alleen maar voor een foto.”

Interactie

Interactie met het publiek, de bezoekers van de kerstmarkt in Dickensstijl, is heel belangrijk vinden Annet, Raimond en Diogo Groot, die inmiddels ook is aangeschoven. Diogo speelt mr. Micawer, de man met de hoge hoed. “Eigenlijk speel ik niet, ik ben in het Dickensweekend deze man. Ik was in het eerste jaar een ander typetje, maar dat voelde niet goed. Gelukkig zorgde Annet voor een nieuwe rol. Als mr. Micawer voel ik me helemaal thuis op de kerstmarkt. Dan is het echt een feestje om drie dagen zo rond te lopen. Deze man is eigenlijk bankroet, maar houdt de schijn op in zijn deftige jas en met zijn overdreven vrolijke humeur. Ik blijf lachen, wat er ook gebeurt, en de mensen uiterst vriendelijk groeten. Ik heb speciaal voor Dickens mijn eigen hoge hoed gekocht en mijn wandelstok zelf gemaakt. Ik ben nogal lang en de stokken die je kunt kopen zijn te klein voor mij. Ik wil er wel op kunnen steunen.”
Annet doet zelf ook mee in het Dickensverhaal. Ze speelt dit jaar onder andere de rol van de zwarte weduwe. Deze weduwe is al een bekende figuur bij Dickens in de Liemers. Annet: “Ze groeit als het ware mee door de jaren heen. Ze heeft nu inmiddels haar derde man verloren, maar wordt wel steeds behangen met meer dure sieraden. Daar spelen de andere acteurs dan weer op in. Je probeert toch elk jaar weer wat anders te brengen.”

Acteerervaring

Om een typetje te spelen tijdens Dickens in de Liemers moet je wel enige acteerervaring hebben, vindt Annet. “Ik verwacht wel dat iedereen actief meespeelt. Uiteraard hebben de acteurs hun pauzes, maar dat stemmen we dan wel op elkaar af. Het komt niet voor dat er helemaal niemand door het publiek loopt. We hebben geen vast script, iedereen kan improviseren en durft het publiek aan te spreken.” Raimond: “Het komt heel soms voor dat iemand er niet van gediend is dat we hem of haar benaderen, dan nemen we daar ook gewoon afstand van. De meeste mensen vinden het alleen maar leuk. De politiekapel treedt bijvoorbeeld ook elk jaar op. Die zitten dan keurig in uniform op het podium en ik spring dan zo het toneel op, geef de muzikanten een hand en zeg: ‘collega, collega, collega’. Dan heb je zo de lachers op je hand. We willen graag iedereen op het Dickensfestijn er bij betrekken: de mensen in de kramen, van het theepaviljoen en van de organisatie, de cliënten, de artiesten en de bezoekers natuurlijk.” Annet vult aan: “Je kunt het niet alleen doen, niet zomaar een stukje toneel opvoeren. Je moet er met z’n allen een mooi feest van maken.”

Vuurspuwers

Dit jaar doet er twee echte vuurspuwers mee. “Natuurlijk hebben we dan wel te maken met de brandveiligheid, maar samen met de organisatie van Dickens in de Liemers, hebben we dat goed op kunnen lossen. Het publiek kan de vuurspuwers veilig bekijken, maar waarschijnlijk wel de warmte van het vuur voelen. We verwachten wel dat dit een publiekstrekker wordt.” Een andere nieuwkomer is de wasvrouw, die kastanjes aan de man probeert te brengen. “We hadden de vorige keer bedelaars, die de bezoekers aanspraken om ze geld te geven. Dat geld was natuurlijk voor de organisatie en dat bleek best veel op te brengen. Dit jaar proberen we via de wasvrouw wat extra’s op te halen.”

De acteurs worden vakkundig geschminkt door Annet en Chantal van Suntenmaartensdijk. “Soms moeten we dingen aanpassen. Zo hadden we het eerste jaar een melaatse rondlopen. Die hadden we nogal heftig geschminkt, met vieze zweren op het gezicht, vuile handen en hij liep ook nog te hoesten in een met rode (bloed)vlekken besmeurde zakdoek. We hoorden achteraf dat de mensen daar niet goed op reageerden, hem vies vonden of zelfs bang voor hem waren. Dat hebben we het jaar daarop aangepast. We willen de mensen juist vermaken en blij maken.”

Diogo: “Dickens in de Liemers is niet zomaar een kerstmarkt waar je binnen een uurtje over heen loopt. Het is een beleving. We willen allemaal dat mensen die op vrijdagavond zijn geweest het zo leuk vinden dat ze ook op zaterdag en zondag nog een keer komen kijken.”

Raimond van Ek speelt drie dagen lang de agent
Alle acteurs hebben de nodige acteerervaring (Foto: Elvira Bronkhorst)