Mark Eichner laat bezoekers de plannen zien (Foto: Alie Engelsman)
Mark Eichner laat bezoekers de plannen zien (Foto: Alie Engelsman)

Rivierklimaatpark IJsselpoort: ‘We werken samen aan een hele mooie opgave, met een funfactor’ zingeving’

Algemeen

WESTERVOORT - Circa 140 belangstellenden bezochten 3 november de inloopbijeenkomst over Rivierklimaatpark IJsselpoort in Zalencentrum Wieleman te Westervoort om kennis te kennis nemen van de plannen voor en de stand van zaken van het Rivierklimaatpark. Omgevingsmanager Gerrit Dijkstra: “We hebben een tijdje niet veel van ons laten horen, we willen vandaag laten zien dat we er nog zijn en dat er ook veel gebeurt.” 

Door Alie Engelsman

Het zal nog een aantal jaren duren voordat de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Daar gaan veel onderzoekstrajecten, besluitvorming, overleg- en inspraakrondes aan vooraf. Voor burgerparticipatie en overleg met klankbord- en stuurgroep wordt voldoende tijd ingeruimd. Verwacht wordt dat in 2026 definitieve besluiten genomen kunnen worden. Dijkstra: “Het gaat er nu niet meer om of het er komt, maar hoe de onderdelen van project precies worden ingevuld. Pas als dat in kaart is gebracht kunnen we het uitbesteden aan een aannemer.” Jilles Schippers, technisch manager, schetste het tijdpad aan de hand van een voorbeeld van een dikke stift, waarmee in 2020 de eerste voorkeursplannen werden opgetekend en de fineliner, waarmee de details in de komende jaren worden ingekleurd. Dijkstra benoemde de drie peilers: rivier, klimaat en park, die, uitgetekend op kaarten, de plannen in grote lijnen laten zien. Het Rivierklimaatpark beslaat beide oevers van de IJssel, vanaf Westervoort tot Giesbeek. De bedoeling is dat dit riviergebied een veilige, toegankelijke, toekomstbestendige en aantrekkelijke leefomgeving wordt. Het gaat daarbij om ruimte voor de rivier en hoogwaterveiligheid, duurzame landbouw, natuur (middels aanleg van bossen en houtwallen}, passende kleinschalige bedrijvigheid en recreatieruimte, door betere entree naar de uiterwaarden vanuit Westervoort en de andere aanliggende steden en dorpen.
Fleur Oppelaar, adviseur ruimte en omgeving bij Ruimtemanagers, vertegenwoordigde tijdens de bijeenkomst het project Dijkversterking Pannerden-Westervoort van Waterschap Rijn en IJssel. Dat project loopt ongeveer gelijk op met het project Rivierklimaatpark IJsselpoort. “We gaan de samenwerking aan omdat we van elkaars werk kunnen profiteren, zoals de uitkomsten van onderzoeken, maar ook het gebruik maken van de grond die vrijkomt door het afgraven van plassen, waarmee wij de dijk kunnen verzwaren.”
Mark Eichner, programmamanager, was evreden over de grote opkomst. “Dat geeft ons, als team energie. Het kernteam bestaat nu uit ongeveer 30 mensen die samenwerken aan een hele mooie opgave, met een funfactor zingeving. Je maakt zo’n gebied tastbaar met echt waarde voor de toekomst.”
Na een korte plenaire toelichting konden de bezoekers vragen stellen over onder andere de Westervoortse uiterwaarden, natuur-inclusieve landbouw, de koppenwaard bij Lathum, de Velperwaarden en de Rhederlaag. Op 16 november is er van 19.00 uur tot 20.00 uur een digitale bijeenkomst waarin een presentatie over Rivierklimaatpark wordt gegeven en er mogelijkheid is om vragen te stellen. Aanmelden kan via rivierklimaatpark@rws.nl..
Rivierklimaatpark IJsselpoort is een samenwerkingsproject van provincie Gelderland, de gemeenten Arnhem, Duiven, Rheden, Westervoort en Zevenaar, Rijkswaterstaat, Waterschap Rijn en IJssel en Natuurmonumenten. Het project wordt uitgevoerd in het Landelijk Deltaprogramma.