De voertuigen komen om 12.00 uur bij Huize Vredenburg aan
De voertuigen komen om 12.00 uur bij Huize Vredenburg aan

Première van documentaire De vergeten slag, Operation Quick Anger

Algemeen

WESTERVOORT - De herdenking van ‘De vergeten slag’ krijgt dit jaar extra cachet. Naast de onthulling van een informatiebord met qr-code gaat de documentaire over deze historische gebeurtenis in première.

Westervoort had tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer belangrijke rol voor de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Na de mislukte slag om Arnhem, is dit de plek waar de bevrijding van West-Nederland begon. Westervoort werd in korte tijd frontlinie, met één grote file van vier dagen met ongeveer 20.000 soldaten en ruim 3.000 voertuigen. De Historische Kring Westervoort maakte samen met Liemerse filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen een documentaire over de slag die op 12 april 1945 wèl lukte.  De documentaire heet niet zonder reden ‘De vergeten slag’. Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Reden genoeg om vanuit het project ‘Bakens’, een project van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers, dat zoveel mogelijk mensen in de Liemers in aanraking wil brengen met het mooie erfgoed, de kunst en cultuur van de regio dit meer zichtbaar en beleefbaar te maken. Samen met lokale specialist Walter Bema en Hans Goedkoop, één van Nederlands meest bekende televisie-historici, is dit verhaal nu in beeld gebracht.

Informatiepaneel  

Om aan zoveel mogelijk mensen dit verhaal te vertellen wordt tijdens de jaarlijkse herdenking, rond 14.00 uur, een informatiepaneel onthuld, met qr-code. Vanaf 9 april kan men de qr-code scannen op het informatiepaneel bij Huize Vredenburg en het herdenkingsmonument .

Première 

De première is zaterdag 9 april in Zalencentrum Wieleman. Aansluitend aan het programma bij Huize Vredenburg en de ceremonie bij het herdenkingsmonument, is het mogelijk om de documentaire op groot scherm te bekijken. De inloop is vanaf 15.30 uur. Om 16.00 uur start het programma met een inleiding en uiteraard de film, van twintig minuten, zelf. Reserveren is gewenst via: www.hkwestervoort.nl/vergetenslag.

Herdenkingsprogramma 

De jaarlijkse herdenking bestaat uit een rondrit van militaire voertuigen door de Liemers. Vanaf 12.00/12.30 uur komen ze aan bij Huize Vredenburg, waarbij iedereen welkom is om ze te bezichtigen. De chauffeurs zijn gekleed in oude militaire uniformen. Om 14.00 uur is de onthulling van het informatiepaneel, waarna aansluitend de voertuigen naar het IJsselmonument vertrekken via de Klapstraat, Dorpstraat, Brouwerslaan.
Om 14.30 uur start de ceremonie bij het monument aan de IJssel.
Het programma van dit jaar is uitgebreid met de première bij Zalencentrum Wieleman aan de Dorpstraat 11.