Elaina Testroet: "De stage beviel zo goed dat ik ben gebleven"
Elaina Testroet: "De stage beviel zo goed dat ik ben gebleven"

CIOS-student uit Duiven laat jonge voetballers stralen in Groessen

Algemeen

DUIVEN/GROESSEN - Wat begon als stage, is uitgemond in een superleuke vrijwilligersbaan. De 17-jarige Elaina Testroet heeft het reuze naar haar zin bij Sportclub Groessen. Als student van CIOS Arnhem bij Rijn IJssel leert ze hoe het is om kinderen voetbaltraining te geven. Dat niet alleen: ze vertelt volwassen mannen ook wat die moeten doen. “En ze luisteren allemaal.”

De ogen van Testroet gaan stralen als haar wordt gevraagd hoe het bevalt bij CIOS. “Ik vind het superleuk om les te geven. Maar ik ben ook sportief. Eerst wist ik zeker dat ik leraar wilde worden, maar nu twijfel ik toch. Via mijn opleiding kom ik nu ook in aanraking met bijvoorbeeld leefstijlcoaching en fysiotherapie. Dus ik twijfel nu wel een beetje”, vertelt de tweedejaarsstudent. Bij Sportclub Groessen zijn ze blij met de hulp van Testroet weet de tiener. “Vanuit school moest ik in het eerste jaar stagelopen. Mijn broertje voetbalt hier ook en dus dacht ik: ‘Laat ik hier mijn stage maar gaan doen’. Maar het beviel zo goed, dat ik er ben gebleven. Nu geef ik op vrijwillige basis training aan de JO7-3.”
Om de kinderen enthousiast te houden, laat Testroet de groep aan het eind van een training regelmatig kiezen wat ze leuk vinden.

Lion King

“Laatst riepen ze toen bijvoorbeeld iets over The Lion King. Daar bedenk ik dan Lion King-dribbeloefeningen bij.” Hoewel ze veel aan wil pakken, was het begeleiden van drie kindergroepen tegelijk uiteindelijk nét te veel van het goede. De oplossing: Testroet die de trainingen voorbereidde en vervolgens volwassen mannen instrueerde wat ze tijdens die  training met hun groepjes kinderen moesten doen. Inmiddels leidt Elaina dus iedere woensdag aan het begin van de avond nog de JO7-3. Het seizoen maakt ze er sowieso af. “En ik ben er tijdens de voetbaldagen bij. Die worden altijd in de zomer gehouden.” Hoe het er daarna gaat uitzien, weet Testroet nog niet. “Dat hangt ook een beetje af van hoe het er op school gaat uitzien.”

Gemotiveerd

Waar voetbalt Testroet zelf eigenlijk? “Nergens, haha! Ik heb nooit gevoetbald. Maar dat is geen enkel probleem. De basis kan ik heel goed uitleggen en voorbereiden. En als het gaat om speciale technieken, kan ik bijvoorbeeld altijd mijn broertje of iemand anders erbij halen.” Ook de vriend van Testroet, eveneens inwoner van Duiven, studeert op het CIOS.
Daar mogen nog veel meer jongeren bijkomen: “Belangrijk is wel dat ze het leuk vinden om les te geven en écht gemotiveerd zijn om dit te gaan doen.”