“Ondermijning heeft een gezamenlijke aanpak nodig"
“Ondermijning heeft een gezamenlijke aanpak nodig"

Signalen herkennen is een stap in de bestrijding van drugscriminaliteit

Algemeen

DUIVEN - De drie Liemerse burgemeesters Lucien van Riswijk (Zevenaar), Arend van Hout (Westervoort) en Huub Hieltjes (Duiven) en een groot aantal wijkagenten bezochten op dinsdag 29 maart een voorlichtingsbijeenkomst over drugs op het afvalaanbiedstation aan de Ploenstraat in Duiven. De bijeenkomst maakte deel uit van een aantal gerichte trainingen. Het doel: medewerkers alert maken op signalen die kunnen duiden op drugscriminaliteit in de gemeenten Duiven, Zevenaar en Westervoort. 

Door Alie Engelsman

Veel mensen herkennen misschien al wel de specifieke, weeë geur die bij wiet hoort. Dat is een van de signalen die duidt op activiteiten van een hennepkwekerij. Maar er zijn ook veel signalen die zo op het oog veel minder opvallend zijn. Zie je ergens mensen met grote, afgesloten tassen de deur in en uit sjouwen of lopen met grote zakken kunstmest met perlietkorrels? Valt het je op dat er 24 uur per dag oranje lampen in een huis branden? Dan is er een grote kans dat er in het gebouw wiet wordt geteeld. De drugscriminaliteit neemt ook in gemeenten als Westervoort, Duiven en Zevenaar, toe. De drugshandel is nog steeds lucratief, aldus trainer Jon Warmerdam. Door adequater op te treden tegen deze praktijken hopen de gemeenten meer controle te krijgen op de drugscriminaliteit.

Interactieve bijeenkomst

Jon en zijn vader Johan Warmerdam van Bureau Drugszaken verzorgden deze interactieve bijeenkomst en de uitgebreide trainingen. Beide mannen hebben een gedegen politieachtergrond. Johan heeft veertig dienstjaren op zijn cv;  hij hield zich onder andere bezig met zware criminaliteit. Jon werkte tien jaar bij de politie en heeft veel ervaring opgedaan in diverse technische rechercheonderzoeken. Johan: “In veel zaken spelen drugs een rol en we merkten dat er behoefte is aan meer informatie en voorlichting over deze problematiek.” Johan richtte daarom in 2007 Bureau Drugszaken op en samen met zijn zoon geeft hij sinds 2008 trainingen aan verschillende groepen die met drugscriminaliteit in aanraking kunnen komen. De gemeenten Duiven, Zevenaar en Westervoort hebben gezamenlijk het bureau ingehuurd om zo’n uitgebreide training te verzorgen aan de buitendienstmedewerkers, BOA’s en toezichthouders. Daarnaast konden geïnteresseerde medewerkers een kijkje nemen in de container. De training moet er voor zorgen dat alle medewerkers zich meer bewust worden van de signalen, waardoor drugscriminelen sneller kunnen worden opgespoord.

Simulatie

Op het afvalaanbiedstation aan de Ploenstraat in Duiven stond de afgelopen week een heuse drugcontainer die een simulatie van een hennepplantage, een chemisch lab en een cocaïnewasserij vrij waarheidsgetrouw nabootste. In deze zogenoemde ondermijningscontainer lagen diverse soorten aanwijzingen en hulpmiddelen die voor de productie van verschillende soorten drugs worden gebruikt. Er was een kleine hennepkwekerij gebouwd, met de kenmerkende lampen en illegale stroomaansluitingen. Op deze manier maakte Bureau Drugszaken de gevaren van brand en wateroverlast duidelijk. Via een demonstratie over het maken van wietolie legde Jon uit welke gevaarlijke gassen daarbij vrij kunnen komen, niet alleen gevaarlijk voor de omgeving, maar ook voor de producenten zelf.

Gewiekster

Drugscriminelen worden steeds gewiekster. Om de typische hennepgeur te camoufleren worden de drugslabs steeds vaker neergezet bij bedrijven die zelf een sterke geur verspreiden, zoals visafslagen en broodfabrieken. De plekken waar henneptelers hun materialen kopen zien er uit als gewone gezellige familiebeurzen, compleet met ballenbak, waar de kinderen in kunnen spelen, terwijl de ouders hun ‘inkopen’ doen. De wijze waarop de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ samenleving) en de onderwereld (de criminelen) vervaagt, wordt ondermijning genoemd. Het gaat echter om veel meer dan het brandgevaar van een hennepplantage in de buurt. Handel in harddrugs, witwassen van geld, mensenhandel en zorgfraude zijn allemaal vormen van ondermijning. Geld wat verdiend is in de hennephandel kan worden witgewassen via legale ondernemingen, bijvoorbeeld via een horecabedrijf. Dit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Ook bij het rekruteren van mensen in de hennep-business, waar het soms ook kinderen betreft, wordt geweld niet geschuwd. Eenmaal in de criminele wereld is het heel lastig daar weer uit te komen.
Teamchef van de politie Wout van Norel: “Ondermijning heeft een gezamenlijke aanpak nodig. Dat begint met het herkennen van signalen en gevaren.” Ondermijning is dan ook een belangrijk speerpunt in de regio en van de werkgroep Samen Weerbaar.

Onder de indruk

De drie burgemeesters waren onder de indruk van de rondleiding en de uitleg van Bureau Drugszaken. Arend van Hout, burgemeester van de gemeente Westervoort: “Sommige dingen weet je al wel, maar veel is ook nieuw voor mij. Daarom is het goed dat deze container hier staat en dat politie, boa’s, maar ook raadsleden een kijkje kunnen nemen en zich bewust worden van de signalen.” Lucien van Riswijk, burgemeester van de gemeente Zevenaar: “Het gaat om signalen opvangen in de samenleving, dingen waar je normaal gesproken niet op let. Zo’n hennepkwekerij kan bij wijze van spreken bij de buren zijn. Het zijn vaak die hele kleine lijntjes naar de samenleving. Daarom is het goed dat de buitendienstmedewerkers een gerichte training krijgen om die signalen te zien.” Huub Hieltjes, burgemeester van de gemeente Duiven, doet een oproep: “Een training voor de teams die er het meeste mee te maken hebben is een belangrijk actie. Drugscriminelen proberen ons natuurlijk een stap voor te zijn. Dat lossen we alleen maar op als we allemaal alert zijn op de signalen dat er meer aan de hand is. Schroom dan niet om, al dan niet anoniem, de politie te waarschuwen.”

Huub Hieltjes (Duiven), Lucien van Riswijk (Zevenaar), Arend van Hout (Westervoort) waren onder de indruk
“Ondermijning heeft een gezamenlijke aanpak nodig. Dat begint met het herkennen van signalen en gevaren”