GoClean trok door alle dorpen in de gemeenten Duiven en Westervoort door de dorpen om zwerfafval te verzamelen en categoriseren.
GoClean trok door alle dorpen in de gemeenten Duiven en Westervoort door de dorpen om zwerfafval te verzamelen en categoriseren.

GoClean en HOPE XXL/MDT werken samen aan een schoner Duiven en Westervoort

Algemeen

WESTERVOORT/DUIVEN - GoClean en HOPE XXL/MDT tijdens de landelijke opschoondag op 19 maart bijgedragen aan het schoonmaken van Duiven en Westervoort. Niet enkel is zwerfafval verwijderd, ook wordt gezorgd dat dit nooit meer terugkomt door het gebruik van inventieve databases.

Door Ted Prost

Tijdens de landelijke opschoondag van GoClean worden vrijwilligers uitgedaagd om mee te helpen aan het schoonmaken en -houden van hun leefomgeving. GoClean, een welbekende belangengroep, maakt zich al vijf jaar hard voor het vinden, vastleggen en voorkomen van zwerfafval. “Met harde data hebben wij bij veel organisaties direct een voet tussen de deur”, zegt mede-oprichter Peggy Blaauw trots. Door slim gebruik van moderne media zoals de app van Litterati, wordt zwerfafval per artikel gecategoriseerd op materiaal, producent en vindplaats. De resultaten worden verwerkt in een database. Voor wie denkt dat het opruimen van zwerfaval is als dweilen met een open kraan, is zich niet bewust van de kracht van de verzamelde statistieken. “Harde cijfers”, laat Peggy weten. “Daar kun je verschil mee maken!” Op een soortgelijke manier is gezorgd voor statiegeld op plastic flesjes en wordt gewerkt aan statiegeld op blikjes.
Het inzichtelijk maken van zwerfafval stelt GoClean in staat de vervuiling bij de bron aan te pakken. Door duurzaam om te gaan met partners als McDonalds, Lipton of Coca-Cola, worden de vervuilers in staat gesteld om verantwoordelijkheid te nemen voor afval dat van hen afkomstig is. “Wij laten onze oren nooit zomaar hangen naar grote bedrijven”, legt Peggy uit. “Op gelijke voet werken wij samen aan een blijvende oplossing.” Bedrijven als McDonalds Duiven, eindlocatie van de Landelijke Opschoondag, zetten zich dan ook actief in voor het aanpakken van lokaal zwerfafval. Tijdens de Landelijke Opschoondag op 19 maart, bleken deze lokale partners weer eens van groot belang: zo zijn vrijwilligers gefaciliteerd in ondersteuning, drinken en lekkers. “Niet alleen zijn we goed bezig, maar ook is het heel gezellig”, vertelt leerling Isa van Gessel vrolijk.
De dag zelf werd een groot succes op het gebied van enthousiasme en geboekte resultaten. Verspreid over heel Duiven,en Westervoort trok de karavaan van GoClean door de dorpen om zwerfafval te verzamelen en categoriseren. Niet alleen volwassenen, maar ook veel jongeren kwamen hun steentje bijdragen aan een schoner milieu: “Wij geven met zijn allen een goed voorbeeld van hoe het wel moet”, zegt Isa die vanuit HOPE XXL/MDT is komen helpen. “GoClean heeft hier veel resultaat”, voegt ze toe terwijl ze ijverig meewerkt aan het opsporen van zwerfvuil. MDT (Maatschappelijke Diensttijd) stimuleert jongeren om vrijwilligerswerk te doen, zo ook via het helpen van GoClean. Gedurende de dag, werden de vrijwilligers in spelvorm uitgedaagd door middel van timers, toeters en het constant verplaatsen door het dorp. Op ludieke wijze wordt hiermee duidelijk dat deelname niet alleen voordelen heeft voor de leefbaarheid van de omgeving, maar ook gezellig én sportief kan zijn!
Dat tijdens de wandeling nieuwe contacten en vriendschappen ontstaan, is alleen maar mooi meegenomen op de route naar een schoner Duiven en Westervoort.