De twaalfde editie wordt een streling voor de zintuigen
De twaalfde editie wordt een streling voor de zintuigen

Thema van twaalfde festival is ‘Blik op (ver)Wonderland’

Algemeen

ZEVENAAR - BuitenBlik is ontwaakt uit twee jaar (gedwongen) ‘winterslaap’. De organisatie van het festival is volop bezig met de voorbereiding voor de 12e editie. De editie die al sinds 2020 grotendeels in de steigers staat als in maart dat jaar corona in ons land arriveert ...de rest is history.

De titel voor de ‘12e van BuitenBlik’ is Blik op (ver)Wonderland, een knipoog naar het sprookje ‘Alice in Wonderland’ waarin het meisje allerlei mooie, ontroerende, smakelijke en wonderlijke avonturen beleeft. Waar de avonturenreis van Alice aan een waterkant begint, vindt avontuurlijk festival BuitenBlik plaats aan de oevers van de Breuly tussen Ooij en Zevenaar.

De werkgroep PR van BuitenBlik: “Op 27, 28 & 29 mei laten wij jou hier verwonderen: foodtrucks, film, diner, diverse muzikale optredens, theateracts, dans, workshops, markt en nog meer. BuitenBlik is een eigenzinnig onalledaags festival voor een breed publiek, voor jong tot oud(er). Met gratis toegang tot het festivalterrein omdat we graag laagdrempelig willen zijn. Mogelijk gemaakt door vele grote en kleinere sponsoren én gemeente Zevenaar die festival BuitenBlik omarmen.”

Stukje historie 

Voor wie de geschiedenis niet kent, een stukje historie dat meteen ook de naam verklaart. Ooit begon Filmhuis Zevenaar met het vertonen van een film in de openlucht op het Raadhuisplein in Zevenaar. Dit wordt een succes en de openluchtfilm gaat op herhaling. In 2009 ‘plakt’ het filmhuis er een festival aan vast en de naam BuitenBlik is geboren: blik waar de film in wordt bewaard en buiten slaat op de openluchtvertoning. In 2017 verhuist het festival van centrum Zevenaar naar waterplas de Breuly in het buitengebied. Een jaar eerder gaat de organisatie over in een stichting maar de band met oervader-het filmhuis-blijft. En de buitenfilm… die blijft vast onderdeel van het festival.

Oud en nieuw 

Terug naar editie 2022. Het wordt een streling voor de zintuigen: kleurrijke aankleding, theatrale acts in ideeëntheater, theaterwagen, vrachtcontainer of zomaar in het voorbijgaan. Muzikale optredens op verschillende podia van koor, meerkoppige bands tot intiem akoestisch geluid. Snuffelen op de ‘BuitenBlik markt’ of ontspanning door massage. Tegen betaling laven aan een kopje koffie, een glaasje festivalbier of een ander drankje en natuurlijk je maag vullen bij de foodtrucks of tijdens het bourgondische diner op vrijdag. De bonnen voor het diner zijn binnenkort via onze website te koop. In (ver)Wonderland worden ook kinderen niet vergeten, er zijn diverse leuke kinderprogramma’s. ‘Gezongen Herinneringen’, een programma voor kwetsbare ouderen uit de Liemers, was in 2019 een enorm succes en keert terug. Nieuw is ‘Special Heroes’ een muzikaal programma voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook nieuw: festival Buitenblik verduurzaamt door recyclebare consumptieglazen en vervanging van het dieselaggregaat door een zonaggregaat.
Tientallen vrijwilligers zijn hard aan het werk: artiesten, foodtrucks, cateraars worden gecontracteerd, materiaal gehuurd, vergunningen aangevraagd. Opgeslagen attributen worden uit de mottenballen gehaald, de kassa caravan uit de schuur en afgestoft en naaimachines maken overuren. “Wij zijn er bijna klaar voor! Ben jij ook al klaar voor festival BuitenBlik?” Info: www.buitenblik of de Facebookpagina.