Leerlingen laten hun creatieve geest werken in het Westervoortse skatepark
Leerlingen laten hun creatieve geest werken in het Westervoortse skatepark

Leerlingen en RoosArt toveren skateparken om tot kunstwerken

Algemeen

WESTERVOORT/DUIVEN - Op vrijdag 11 maart is het MDT-project ‘Van zooi naar mooi’ gestart. Jongeren helpen internationaal gerenommeerd graffiti-artiest RoosArt met het opknappen van hotspots in Duiven en Westervoort. Samen wordt creativiteit gestimuleerd op een manier die óók waarde creëert voor de omwonenden.

Door Ted Prost

De verloederde, afgetrapte muurtjes volgepakt met felle kleuren, symbolen en obsceniteiten: iedereen is bekend met de graffiti die soms meer flirt met vandalisme dan met kunst. Rosalie de Graaf, een ambitieuze kunstenares, uit haar passie op een manier die raakt én aanspreekt. Door heel het land (en buitenland) zijn haar graffiti-schilderingen te vinden. Toch keert Rosalie, RoosArt, terug naar haar geboorteregio, de Liemers, om haar talenten te delen met de lokale bewoners. Veel bewoners van Duiven en Westervoort zijn bekend met de skateparken in hun dorp. Deze skateparken zijn echter onderworpen aan een potpourri van verwaarlozing. RoosArt heeft een missie: ‘De wereld een stukje kleurrijker maken’, zo ook het omtoveren van deze skateparken tot levensgrote kunstwerken.

Het MDT (Maatschappelijke Diensttijd) trommelt samen met stichting HOPE XXL welwillende leerlingen op die bereid zijn om RoosArt te helpen met haar werk. Zo zijn op vrijdag 11 maart voor de eerste keer de handen uit de mouwen gestoken in skatepark in Westervoort. Het project, ‘Van zooi naar mooi’, stelt leerlingen verantwoordelijk voor het opknappen van de lokale hotspots. Gecoördineerd door RoosArt, werken dertienleerlingen van verschillende regionale scholen samen. Evenals de bonte kleuren van de kunstwerken, komen de verschillende jongeren samen om hun talenten samen te voegen en hun ervaringen te delen. Jongeren worden met elkaar in contact gebracht, zodat nieuwe contacten en vriendschappen kunnen worden gevormd. “Het was een supergezellige middag”, begint Rico van ‘t Oost, leerling van het Liemers College. “We kregen de kans om zelf met graffiti te spuiten, iets dat ik altijd heb willen doen.” Samen hebben de creatieve geesten een ontwerp gemaakt op basis van een adelaar, het stadswapen van Arnhem, met onder zijn vleugels diverse Liemerse gebouwen zoals het centrum van Duiven, het huis Loowaard en het gemeentehuis van Westervoort. “We hebben de hele muur wit geverfd”, vertelt Rico enthousiast. “Daarna werd uitgelegd hoe Roos de muur verder zou gaan bewerken”

Binnen het MDT is het de bedoeling dat deelnemende leerlingen 80 uur aan vrijwilligerswerk maken door deel te nemen aan verschillende maatschappelijk relevante projecten en initiatieven. Bij doen van dit vrijwilligerswerk staan talentontwikkeling en zelfontplooiing centraal, maar wordt sociale impact ook van groot belang geschat. Door deel te nemen aan ‘Van zooi naar mooi’, ben je zelf lekker actief bezig, maar draag je ook bij aan een mooiere, hartelijkere buurt. Naast dit project bestaan nog vele andere mogelijkheden om een bijdrage te leveren en het MDT-traject te voltooien. RoosArt zal in de loop der weken nog meer Liemerse jongeren uitnodigen om bij te dragen aan haar kunstmissie. Zo maken inwoners van de Liemers, samen met een professionele artiest, hun regio een stukje mooier.