Joyce Le Comte luistert naar Ben Schulte: "Een zelfstandig Westervoort is niet realistisch"
Joyce Le Comte luistert naar Ben Schulte: "Een zelfstandig Westervoort is niet realistisch" Foto:

‘Er valt wat te kiezen in Westervoort’

Zelfstandig blijven of niet? Het woord is aan de inwoners

WESTERVOORT – Het is zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Vijf partijen strijden vandaag om de gunst van de kiezer in Westervoort. Dat er wat te kiezen valt, maakte het verkiezingsdebat onder leiding van Joyce Le Comte van vorige week duidelijk.

Door Susan Wiendels

Gespreksleider Joyce Le Comte trapte af: "Weet iedereen waar hij op gaat stemmen? Er valt in ieder geval wat te winnen, want ik sprak net de vrouw van de burgemeester. Zij is een zwevende kiezer”, moedigde zij de lijsttrekkers aan. Marcel Tap (CDA), Harm Lippinkhof (PvdA), Roderick ter Kortenaar (VVD), Monique Abbink (D66) en Ben Schulte (GroenLinks) gingen na een pitch in duo's met elkaar in discussie aan de hand van enkele prikkelende stellingen over actuele thema's zoals wonen, duurzaamheid, leegstand in het centrum en mobiliteit. Allemaal ingebracht door inwoners en ter plekke ingeleid door een BW'er oftewel een betrokken Westervoorter. Ronnie Gerretzen, voorzitter van muziekvereniging OBK, mocht beginnen en benadrukte in onvervalst Westervoorts dialect - "Nu kan het nog, over een paar jaar zien we wel weer” - het belang van het verenigingsleven voordat hij de eerste stelling prijsgaf: ‘sportverenigingen moeten op één locatie gehuisvest worden.' "Gaan jullie daar maar even over bekvechten, maar wees een beetje lief voor elkaar. Er wordt al genoeg gevochten in deze wereld”, sprak hij tot Marcel Tap en Harm Lippinkhof. De heren namen deze raad ter harte, al had dat ook met de stelling te maken. Elke Westervoortse partij draagt het verenigingsleven een warm hart toe.
Ook de tweede stelling - ‘mocht er ruimte zijn voor investeringen in het centrum, dan heeft de Wyborgh prioriteit'- zorgde niet voor knallend vuurwerk. Roderick ten Kortenaar (VVD) en Monique Abbink (D66) waren het grotendeels met elkaar eens. Leegstand is funest voor het centrum, alleen over de wijze van aanpak verschilden beide lijsttrekkers. Ten Kortenaar hield een pleidooi voor leegstandsverordening,  Abbink leunt op de centrumvisie en wil binnen twee jaar het bestemmingsplan wijzigen naar woningbouw.  De derde stelling zorgde wel voor vonken: Westervoort moet zelfstandig blijven tegen beter weten in. GroenLinks is voor een fusie in Liemers verband, het CDA predikt zelfstandigheid. Marcel Tap (CDA): "Wij willen zelf de regie over onze leefomgeving blijven bepalen.” Ben Schulte (GroenLinks): "Tegen beter weten in, dat is de crux natuurlijk. Het BMC-rapport is duidelijk: een zelfstandig Westervoort is niet realistisch. Inwoners zeggen het ook: het kan niet. De buurt gaat achteruit. Het onderhoudsniveau laat te wensen over. We hebben één ambtenaar voor woningbouwtrajecten. Om de haverklap moeten we externe mensen laten invliegen. En het Westervoort-gevoel kun je gewoon vasthouden. Kijk maar naar een dorp als Groessen, een kleine gemeenschap in een groter geheel. Dan maakt het niet uit waar het gemeentehuis staat, maar laat het wel in de Liemers zijn.” Joyce Le Comte: "Westervoorters hebben dus wel degelijk echt wat te kiezen.”