Het Filmhuusteam: Paul, Marije, Anke, Sascha, Marjolein en Jeroen (foto: Alie Engelsman)
Het Filmhuusteam: Paul, Marije, Anke, Sascha, Marjolein en Jeroen (foto: Alie Engelsman)

Filmhuus bestaat 5 jaar: ‘We bezorgen inwoners een gezellig avondje uit in eigen dorp’

Algemeen

WESTERVOORT – Filmhuus Westervoort in Huize Vredenburg bestaat deze maand exact vijf jaar. Tijd voor een bezoek.

Door Alie Engelsman

Onder de bezielende leiding van filmmaker Paul Haans en communitymedewerker Sascha Wensveen werd in maart 2017 de eerste film vertoond in het Filmhuus aan de Klapstraat. “We draaiden toen de Zweedse film: ‘Een man die Ove heet’,” herinnert Paul zich. Vijf jaar later staat Envoie-Moi geprogrammeerd, een hartverwarmende Franse komedie. In de filmzaal staan dit keer 56 stoelen, 50 voor de bezoekers en zes voor de vrijwilligers die het filmhuus draaiende houden.
Anke Bakker is beheerder van het gebouw en voor alles in. Jeroen Faas zorgt als specialist in audiovisuele apparatuur voor beeld en geluid. Paul: “Als Jeroen er een keer niet is, dan is het voor ons echt improviseren.” Marije Hendriks is mede verantwoordelijk voor de communicatie en onmisbaar voor het reilen en zeilen tijdens de avond. Marjolein Verdouw is recent aangesloten en heeft zich inmiddels ook al bewezen als vrijwilliger. Het filmhuus trekt elke eerste donderdag van de maand volle zalen. Paul: “In coronatijd konden we niet volop draaien. Daarvoor is de zaal te klein. We hebben een paar keer dankbaar gebruik gemaakt van ‘t Trefcentrum. Maar dat is toch niet hetzelfde als de fijne, gemoedelijke sfeer in Huize Vredenburg. Maar vanavond is de zaal weer vol. Je merkt dat mensen weer behoefte hebben aan gezelligheid. We zoeken vooral de kleinere films met persoonlijke verhalen, vaak ook internationaal. Hollywoodfilms kun je in elke bioscoop vinden.”
Het persoonlijke contact met de bezoekers staat bij het Filmhuus hoog in het vaandel. We heten iedereen persoonlijk welkom en proberen met bijzondere gelegenheden een extra leuke sfeer te creëren. Paul: “We hebben ongeveer 150 abonnees op onze nieuwsbrief. Helemaal leuk is het dat er elke maand nieuwe gasten komen én dat vele filmliefhebbers inmiddels vaste gast zijn. Sommigen zijn zelfs al jaren sponsor. Dankzij hen geniet iedereen elke maand van een bijzondere film in eigen dorp.” Het team hoopt nog lang gebruik te kunnen maken van Huize Vredenburg. “Het is een mooie, centrale locatie en de samenwerking met de Historische Kring, die ook in het gebouw is gehuisvest, is heel goed. We zijn blij met hoe we het doen en hoe het gaat, maar uiteraard kijken we altijd naar verbetering. Zo zijn we bezig met betere raambekleding en willen in de toekomst een nog betere geluidsinstallatie. De afgelopen vijf jaren waren in ieder geval een feestje.” Informatie: www.filmhuuswestervoort.nl