Jade, Sjoerd en Kas: "Deze kans is er één uit duizenden"
Jade, Sjoerd en Kas: "Deze kans is er één uit duizenden"

Candea-leerlingen Jade, Sjoerd en Kas onderzoeken toepassing van alternatieve verwarming op school

Algemeen

DUIVEN - Drie leerlingen van het Candea College steken de handen uit de mouwen om een ambitieus schoolproject om te zetten naar een serieuze verantwoordelijkheid. Scholengemeenschap Quadraam vraagt het drietal om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de toepassing van infrarood op scholen. Jade Risselada, Sjoerd Fortuin en Kas Bouwman vertellen over deze uitdaging.

Door Ted Prost

Duurzaamheid, een hip thema waar de meeste moderne organisaties graag een graantje van meepikken. Niet enkel hebben wij wereldwijd te kampen met een bovengrens aan de hoeveelheid fossiele brand- en grondstoffen die wij kunnen benutten, ook is een structurele verduurzaming goed voor de portemonnee. Maar hoe dan precies te verduurzamen is voor velen nog een interessant vraagstuk. Hulp komt nu uit een onverwachte hoek: Jade Risselada, Sjoerd Fortuin en Kas Bouwman uit VWO 5 van het Candea College hebben zich vastgebeten in de kwestie. Vanuit het Technasiumvak Onderzoeken en Ontwerpen (O&O), is hun oog gevallen op methodieken van verwarming binnen en buiten het schoolgebouw. Het vak O&O draait om het oplossen van technische vraagstukken door samen met een opdrachtgever mee te denken aan een - vaak creatieve - oplossing. “Verwarming via radiatoren kent een ontzettend groot rendementsverlies”, legt Kas uit. “Wij hebben samen een intensief vooronderzoek gedaan naar alternatieve manieren van verwarming en hebben theorie geschreven over hoe infraroodstraling wellicht een oplossing zou kunnen bieden.” Hij legt in geuren en kleuren uit hoe de straling objecten, maar niet direct de lucht verwarmt, zijn enthousiasme is alles behalve lauwwarm. “Infraroodpanelen zetten energie om naar straling, waardoor objecten onder de panelen worden verwarmd. Deze geven op hun beurt weer warmte af aan de ruimte.” Infrarood panelen verwarmen de ruimte op eenzelfde manier als de zon onze planeet verwarmt. De leerlingen nemen hun opdracht serieus: in de beginfase hebben ze ruimschoots zeventig kantjes aan rapportage en consequent contact met experts over het onderwerp; kort daarna worden de zaken zelfs nog véél serieuzer.

Flinke verantwoordelijkheid

“Zelf heb ik nooit nagedacht om later iets met techniek en natuurkunde te gaan doen, maar dit project werd plots zó interessant dat het mij gewoon gegrepen heeft”, lacht Jade. Toen het pientere drietal na lang beraadslagen bij scholengemeenschap Quadraam aanklopte voor verdere procesbegeleiding, kregen zij de kans om hun ideeën in de praktijk te testen. Een testlokaal werd vrijgemaakt voor de leerlingen om hier hun creatieve hersenspinsels te vertalen naar een heus experiment. Toen bleek dat stichting HOPE XXL een bedrag van 6.000 euro beschikbaar stelde voor de aanschaf van de benodigde panelen en materialen, stond de wereld helemaal op zijn kop. “Een grote verantwoordelijkheid” zegt Kas apetrots. “Wij moeten alles verantwoorden, dus wij moeten zorgvuldig met zowel het geld als het lokaal omgaan, maar deze kans is er één uit duizenden!” Gedurende een halfjaar mogen Jade, Sjoerd en Kas samen sleutelen en testen in de beschikbare ruimte. De leerlingen die les hebben in het testlokaal worden gevraagd hun ervaringen te delen, om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van een werkende verwarming met infraroodpanelen. Het voegen van theorie en praktijk doet het ondernemende trio veel deugd: “We krijgen de kans iets te doen met wat we anders alleen als schoolopdracht zouden hebben gebruikt”, zegt Jade. “Het kost alleen wel heel veel tijd,”, voegt Kas toe. “Dit project is zeker dubbel zo groot als een gemiddeld profielwerkstuk.” 

Toekomstvisie

Zodra de testfase over is en als zeker blijkt dat infrarood voordelig is voor school en scholengemeenschap, begint de pret pas echt. Jade, die verantwoordelijk is voor de externe communicatie, heeft een plan opgesteld om op basis van hun onderzoek een advies uit te brengen aan belanghebbenden en overige geïnteresseerden: “Mensen moeten zien hoe voordelig het is om je huis, school of kantoor te verwarmen met infrarood, mede omdat ik belangrijk vind dat de wereld duurzamer wordt; we moeten voorzichtig zijn met hoe we met onze aarde omgaan!” Dat infrarood een zuinige, meer gerichte manier is van energiegebruik is duidelijk, maar op de lange termijn zullen Jade, Sjoerd en Kas meer weten over hoe voordelig de inzet van deze verwarmingsmogelijkheid werkelijk is. Via HOPE XXL en het Candea College zijn de plannen gemaakt om de gebruikte infraroodpanelen en materialen te verschepen naar Armenië om daar een school duurzaam te kunnen verwarmen. “Maar voorlopig zijn we zeker nog wel even druk,” besluit Kas.
De leerlingen zitten geenszins op hete kolen en nemen, ondanks hun eigen drukke agenda’s, nadrukkelijk de tijd om hun project tot een goed einde te brengen voor alle betrokken partijen.