Afbeelding
Foto: Annette Kolkman

Gemeenten Duiven en Westervoort lanceren als eersten in Gelderland Signaalpunt tegen eenzaamheid

Algemeen

WESTERVOORT/DUIVEN - Sinds 2020 zijn de gemeenten Duiven en Westervoort aangesloten bij de landelijke campagne Eén tegen eenzaamheid. Naast het ondersteunen van initiatieven om eenzaamheid te bestrijden, zetten zij vanaf 28 februari een nieuw wapen in tegen vereenzaming: het Signaalpunt tegen eenzaamheid. 

Via dit digitale hulpmiddel kunnen inwoners die zich eenzaam voelen, zich melden. Binnen 3 dagen neemt een sociaal werker contact met de melder op en wordt er samen gekeken hoe de eenzaamheid kan worden doorbroken.

Uitrol Signaalpunt met PostNL

Op maandag 28 februari wordt het Signaalpunt officieel geopend door mevrouw Knuiman en de heer Breunissen, wethouders van beide gemeenten. PostNL is als een van de samenwerkingspartners van de gemeenten vertegenwoordigd tijdens de lancering. Dit bedrijf leidt pakketbezorgers, die bijvoorbeeld medische hulpmiddelen en zorgpakketten rondbrengen, op om een signaal van eenzaamheid te melden. Soms is de bezorger zelfs het enige contact van iemand.
Tijdens de opening krijgt het thema eenzaamheid, en in het bijzonder de vereenzaming binnen beide Liemerse gemeenten, de volle aandacht.

Zo werkt het Signaalpunt

Het Signaalpunt bestaat uit een digitaal formulier waarmee hulp gevraagd kan worden door of voor iemand die eenzaam is door middel van vragen. U vindt het formulier op www.mikado-welzijn.nl/een-tegen-eenzaamheid. Zodra het formulier is verzonden, komt het signaal binnen bij Mikado Welzijn/Santé Partners, de welzijnsorganisatie van zowel Duiven als Westervoort. Zij vormt de trechter die de meldingen ontvangt, beoordeelt en binnen 3 dagen opvolgt. Soms is één gesprek al voldoende om verder te kunnen, soms is er meer nodig om de situatie te verbeteren. Afhankelijk van de melding kan naar andere specifieke vormen van hulp worden doorverwezen. Bijvoorbeeld naar een huisarts, een jongerencoach of bijvoorbeeld algemeen maatschappelijk werk.

Lokale ambassadeurs

Ook mensen die zich zorgen maken om iemand die zich mogelijk eenzaam voelt, kunnen dit melden via het Signaalpunt. Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan samenwerking met lokale ondernemers, organisaties en verenigingen. Zodat ook een bakker, een leraar of een collega weet waar zij terecht kunnen voor hulp als ze vermoeden dat iemand eenzaam is.

Heeft u vragen?

Meer informatie over het thema eenzaamheid en de bestrijding ervan vindt u op eerdergenoemde website. Heeft u belangstelling? Wij beantwoorden uw vragen graag. Hiervoor kunt u contact opnemen met Bianca Kemperman van Mikado Welzijn, tel. 06-10546032, mail b.kemperman@santepartners.nl.