Josko en Anita:" "Wij worden blij van jongeren die blij worden"
Josko en Anita:" "Wij worden blij van jongeren die blij worden"

#3MNDChallenge geeft jongeren een steuntje in de rug

Algemeen

ZEVENAAR - Halverwege november is in Zevenaar de #3MNDChallenge begonnen: een combinatie van sport en begeleiding om jongeren te ondersteunen. Twaalf jongeren hebben zich hiervoor opgegeven, en zij hebben de finish van 23 februari bijna gehaald. Begeleiders Anita de Waaijer en Josko Koelemeijer zijn erg trots op hen. 

Door Kyra Sannes

Anita is een vitaliteitscoach van Baas over Brein, Josko is een personal trainer van Vitality Sports. Beiden hebben een passie om jongeren te ondersteunen. “We waren daar zo enthousiast over, we moesten er gewoon iets mee doen,” vertelt Anita.
Toen het sportakkoord van gemeente Zevenaar werd vastgesteld, lieten ze die kans niet liggen: de #3MNDChallenge was geboren. “Door het sportakkoord konden we dit project financieren. We zijn heel blij met die kans.”
Al snel werd samen met het Liemers College een groep van twaalf jongeren gevormd, met veel verschillende achtergronden. Sommigen sportten nauwelijks, anderen waren klaar voor een uitdaging en weer anderen vonden het moeilijk om contact te leggen. De deelnemers van de #3MNDChallenge hebben zich in ieder geval bewezen: “Ze kwamen binnen als individu, maar aan het eind staan ze gezellig na te praten.”

Sport en gesprek

“Drie maanden lang begeleiden we jongeren op fysiek gebied, dus met sporten, en op mentaal gebied,” vertelt Anita. “Zo hebben we bijeenkomsten, die we ‘brainen’ noemen. Daar bespreken we onderwerpen waar iedereen tegenaan loopt. Ook hebben we individuele coaching gesprekken.” Josko merkt met trots dat de jongeren steeds meer vertellen naarmate de groep vertrouwder wordt: “Soms komen er dingen naar boven waar je niet direct met ouders of school over praat. Ze gaan heel open over zichzelf praten, iets wat sommigen niet snel doen. Het is zo mooi als ze dat laten zien.” Naast die begeleiding is het elke woensdag tijd voor sport: afwisselend individueel of in een team. “We kijken echt naar de groep: wat vinden zij leuk?” vertelt Josko. Soms laten de jongeren een verassende kant zien: “Er was een jongen die de normale sporten wat minder vond, maar bij het boksen ging hij helemaal los. Je geeft hem een paar handschoenen en hij leeft helemaal op,” vertelt Josko. En dat is precies waar de twee het voor doen: “Wij worden blij van jongeren die blij worden,” vat Anita het samen. De koppeling van fysiek en mentaal is daar ideaal voor: “Het is een ijzersterke combinatie.”

Andere challenges

Het is niet voor het eerst dat Josko en Anita de #3MNDChallenge organiseren. De eerste keer vond in Duiven plaats. “Daarvan hebben we binnenkort een terugkommoment, om te kijken hoe het met iedereen gaat,” vertelt Josko. Ook begint al snel een nieuw project: de #6MNDChallenge voor Duiven en Westervoort. “Opgeven hiervoor kan via 6mndchallenge@baasoverbrein.nl.
Geïnteresseerden kunnen ook altijd bellen: 085-1307268 voor Anita, en 06-54347922 voor Josko.”