Ray Staring begeleidt jongeren

Algemeen

GROESSEN – Een jaar of veertien geleden was Ray Staring nog een kickbokser die alles opgaf voor zijn vechtsport. Nu begeleidt hij jongeren, “het liefst zo kort mogelijk, maar soms jarenlang, tot ze hun eigen weg vinden in de wereld.” Ray is eigenaar van de praktijken ‘All for Glory’ en ‘Glory for all’. Hij geeft gespreks- en bewegingstherapie en cursussen op drie verschillende locaties: Duiven, in Arnhem en in Groessen. 

Door Alie Engelsman

Ray: ”Er is veel te vinden over therapie voor de basisschoolleeftijd en voor volwassenen, maar pubers vallen een beetje tussen wal en schip. Die puberteit wordt gezien als een lastige fase en men denkt al gauw ‘ach ze groeien er wel overheen’, maar het is ook een belangrijke ontwikkelingsfase. Ook deze jongeren hebben recht op begeleiding bij problemen. Ik heb zelf ook een moeilijke tijd doorgemaakt als puber en ik voel me tot deze groep aangetrokken, ik vind het fascinerend. Er gebeurt veel in die fase, maar in therapieland zijn er weinig specialismen voor.” 

Wereldkampioen

Ray verruilde als tiener voetbal voor vechtsport. Ray kon door het boksen zijn ei kwijt. Hij worstelde in zijn puberteit met persoonlijke problemen en de vechtsport werd zijn belangrijkste uitlaatklep. Jarenlang vocht hij zich een weg naar de top. Ray: “Tien jaar lang trainde ik zeven dagen in de week twee keer per dag, alles draaide om de vechtsport. Voor wedstrijden vloog ik de hele wereld over, vocht ik tegen de top, werd wereldkampioen. Ik was gedreven, maar kampioen worden was geen doel op zich, het kwam op mijn pad. Ik leefde voor het boksen. Mijn ouders hadden me geleerd dat je niet kon leven van sport, daarom had ik nog een kantoorbaan. Dat was moeilijk te combineren met topsport, dus ging ik minder werken. Ik werd ook niet blij van mijn baan.” Daardoor ontstond ruimte om andere dingen te gaan ontdekken. Hij voerde in 2007 sportzorgtrajecten uit in opdracht van het ministerie van VWS. “Ik werkte in die trajecten met probleemjongeren en dat vond ik erg interessant. Ik kreeg de ruimte me te ontwikkelen en opleidingen te volgen, onder andere op de Academie voor psychotherapie in Amsterdam. Zodoende heb ik me vormen van gesprekstherapieën en specialisaties daarbinnen, zoals hypnotherapie en EMDR, eigengemaakt. Daarnaast kreeg ik een baan in het speciaal onderwijs, waar ik veel van leerde.” Uiteindelijk startte Ray in 2011 zijn praktijk voor integratieve jongerentherapie ‘All For Glory’ en richtte hij zo’n vijf jaar geleden ‘Glory For All’, ontwikkeling door vechtsport op. Hij deed en doet nog veel andere dingen die op zijn pad komen, was jarenlang sportcommentator, geeft cursussen en coacht medewerkers in het bedrijfsleven, maar voornamelijk richt hij zijn aandacht op zijn werk als therapeut.

‘Bereid zijn om te sterven’

Ray stopte met wedstrijdsport in 2008. “Dat was niet gemakkelijk, na jaren topsport. Als wedstrijdvechter moet je in de ring bereid zijn om tot het uiterste te gaan. Ik noem dat de mindset ‘bereid zijn om te sterven’. Tijdens een wedstrijd in Tokio liep ik een blessure op en terwijl ik nog in de ring was begon ik te twijfelen aan die mindset. Er was meer in het leven dat mijn aandacht trok, zoals het spoor van de jongeren en de psychotherapie. Ik was niet meer voor 1000 procent gefocust op iedere volgende wedstrijd en realiseerde dat ik dus moest stoppen. In topsport leer je de grenzen van je kunnen door er overheen te gaan en dat is lang niet altijd gezond.” Na die wedstrijd viel voor Ray het kwartje en gooide hij de handdoek in de ring. Nu bokst hij nog voor de lol en traint hij met een vaste maat. “Andere mensen gaan hardlopen of fietsen om hun hoofd leeg te maken, voor mij werkt vechten het beste om te ontspannen. Het klinkt heel tegenstrijdig, want vechten is voor de meeste mensen iets wat spanning en stress betekent. Voor mij is het juist rust en meditatie, op de mat met iemand die mij wil slaan en schoppen, ben ik helemaal in mijn comfortzone.”
Ray gebruikt, naast gesprekken, ook vechtsport binnen zijn therapie voor jongeren. Daarvoor gebruikt hij de dojo van Judo Groessen. Ray: “Wanneer ik met iemand op de mat in beweging ben, dan is alles wat hij of zij laat zien voor mij als een blauwdruk van hoe die ander in elkaar steekt. De spanning die het raken en geraakt worden met zich meebrengt, onthult hoe je omgaat met situaties in het dagelijks leven. Zo komen karakter en persoonlijkheid in de puurste vorm naar voren. Daarin zitten altijd aanknopingspunten met waar iemand voor komt, waar hij problemen mee heeft of waarin hij zich kan ontwikkelen. Het is een pure interactie waar je niet omheen kunt praten, waarin je niets kunt verdoezelen. Ook voor cliënten die het moeilijk vinden om te praten, kan het een goede ingang zijn om vanuit beweging aan de slag te gaan.”

Rol van ouders

Ook ouders spelen een belangrijke rol in de therapie van de jongeren. Ray: “Een probleem kan alleen bestaan in de context. Hoe jonger mijn cliënten zijn, hoe belangrijker de omgeving waarin de cliënt opgroeit en de rol van de ouders zijn. Een kind is eigenlijk de thermometer van zijn omgeving. Aanleg, genen, temperament spelen natuurlijk mee, maar ook alles wat hij in zijn opvoeding en socialisatie mee heeft gekregen, draagt bij aan de persoon die hij wordt. Een kind reageert met zijn karakter en eigenschappen op wat hij voelt bij jou als ouder. Als ouder wil jij het beste voor je kind en geef je wat je kunt geven, maar soms kan het goed zijn om met een andere bril te kijken en te onderzoeken hoe alles wat jij hebt meegekregen terugkomt in de opvoeding van je kind. Het draait erom dat een kind vertrouwen voelt en krijgt op zijn eigen ontwikkelingsweg.”

Meer informatie:
https://www.allforglory.nl/ en
https://www.gloryforall.nl/