Locoburgemeester Ineke Knuiman kijkt vertederd naar Wim en Bep
Locoburgemeester Ineke Knuiman kijkt vertederd naar Wim en Bep

Het geheim van ‘briljanten’ Wim en Bep van den Aker: ‘Altijd positief blijven’

Algemeen

DUIVEN - Wim en Bep van den Aker-Kluts zijn 65 jaar in de echt verbonden. Ze trouwden op 19 februari 1957 voor de gemeente en op 25 april voor de kerk. Voor hen is dat de officiële datum, de dag waarop het huwelijksfeest gevierd wordt. “We zijn eerder voor de wet getrouwd, vanwege de woonvergunning voor een huis in Arnhem.”

Door Alie Engelsman

Bep is een geboren Rotterdamse, Wim kwam in Arnhem ter wereld. Ze ontmoetten elkaar nadat de ouders van Bep verhuisden naar Arnhem.
Bep ging een keer uit met de broer van Wim, maar toen ze Wim zag sloeg de vonk van beide kanten over. Die liefde houdt nog steeds stand. Het echtpaar kreeg vijf kinderen en heeft drie kleinkinderen.

Liemerije

Helaas wonen de 91-jarige Wim en de 90-jarige Bep noodgedwongen niet meer bij elkaar. Bep: “Dat vind ik heel erg jammer. Anderhalf jaar geleden kreeg Wim een herseninfarct en zat er voor hem niets anders op dan te verhuizen naar De Liemerije. Maar ik kom hem elke dag opzoeken.”

Duiven

Het echtpaar woonde 19 jaar in Arnhem en verhuisde daarna naar Duiven. Bep: “Ik vind het heerlijk om in Duiven te wonen. Zo anders dan het drukke Arnhem.” Tot haar trouwen werkte ze voor het GAK. Daarna werd ze huisvrouw. “Ik mocht niet werken van Wim. Hij vond dat hij de kost wel kon verdienen. Ik vind het wel jammer dat ik geen baan meer heb gehad.” Wim was een verkoper bij uitstek. Dochter Fabiënne: “Hij kan werkelijk alles aan iedereen verkopen, heeft daar echt talent voor. Niet op een opdringerige manier, maar met kennis, humor en charme.”
Wim verkocht 40 jaar witgoed, eerst voor Stokvis, later voor Vihamij. Wim: “Toen Vihamij failliet ging, wilde ik weer aan de slag. Ik solliciteerde me een slag in de rondte, had drie baantjes tegelijk en kreeg uiteindelijk, als vijftigplusser, bij het Liemers College een vast contract als conciërge. Ik heb daar nog tien jaar gewerkt.”
Zingen is een passie van Wim. Hij zingt al sinds zijn zevende levensjaar en hij heeft vrijwel zijn hele leven in koren gezongen.
Hij was onder andere lid van het Liemers Mannenkoor. In Droostaete zingt hij nog bij het koor van de Liemerije. Hij had bovendien veel bestuursfuncties, onder andere bij het koor, de huurdersvereniging en de KBO.
Ook Bep zingt graag. Ze is nog steeds lid van het Smartlappenkoor en richtte jaren geleden zelf een koor op.

Naaimachine

Als moeder van een groot gezin maakte Bep veel kleding zelf. Ze leerde zich dat zelf aan. Van haar moeder mocht ze nooit de naaimachine gebruiken, maar ze slaagde erin mooie jurken te maken, waarbij ze soms stiekem die naaimachine pakte.

Griekenland

De mooiste herinnering hebben Wim en Bep aan hun reis naar Griekenland, een cadeau van hun kinderen toen ze 40 jaar getrouwd waren. Hun geheim voor een goed huwelijk: “Altijd positief blijven.”