Sander Geertsen, Job van Essen, Fred Dokter, Ton Fransen, Marcel Barzilay en Marjo Heeregrave zijn blij met de plannen (Foto: Alie Engelsman)
Sander Geertsen, Job van Essen, Fred Dokter, Ton Fransen, Marcel Barzilay en Marjo Heeregrave zijn blij met de plannen (Foto: Alie Engelsman)

Succesvolle inloopmarkt over wijkontwikkeling Mosterdhof

Algemeen

WESTERVOORT - Op een zonovergoten, winterfrisse parkeerplaats in de wijk Mosterdhof in Westervoort konden bewoners op 12 februari meepraten over de plannen voor een integrale aanpak van hun wijk. 

Door Alie Engelsman

Naast de QR-wandeling en een digitale bijeenkomst op 10 februari, bood de inloopmarkt een nog laagdrempeligere mogelijkheid om de plannen voor de Mosterdhof te bekijken en vertegenwoordigers van ontwerpteam, gemeente en wijkvereniging te spreken. In 2019 kreeg het wijkontwikkelingsplan ‘Mooi Mosterdhof’ vorm door het winnen van de ontwerpprijsvraag van Panorama Lokaal. Inmiddels zijn de ideeën uitgewerkt tot plannen, die naar verwachting in de zomer van 2023 gerealiseerd zullen zijn. Op de inloopmarkt werden deze plannen gepresenteerd. Gino Hofman van het ontwerpteam is tevreden over de markt: “Ik zie bekende gezichten, maar ook veel wijkbewoners die voor het eerst naar de plannen komen kijken. “
Landschapsontwerper Willem Brouwers, lid van het ontwerpteam, vindt de interactie met gemeente en wijkvereniging heel belangrijk. “Uit de reacties blijkt dat we goed hebben geluisterd naar de inbreng van de bewoners aan het begin van het proces en dat de plannen op de grote lijnen kloppen. Het gaat nu vooral om details. In coronatijd is veel online overleg geweest. Het idee van de QR-wandelroute is één van de creatieve dingen die ontstaan zijn door de coronamaatregelen. Maar face-to-face met de mensen kunnen praten werkt toch het beste.” Karin Hammink van gemeente Westervoort vult aan: “Mensen worden steeds nieuwsgieriger naarmate de plannen vorderen. Ze willen weten waar ze straks hun auto kwijt kunnen en hoe hun voortuin er uit gaat zien. De wijkvereniging heeft groepswandelingen georganiseerd langs de QR-route. Dat werkt goed. Mensen krijgen een beeld van de plannen en kunnen er samen over praten. Ook deze inloopmarkt is belangrijk om de bewoners te informeren.” Wethouder Hans Sluiter: “Het is een heel ambitieus plan. Het valt niet mee om zo’n grote diverse groep mee te krijgen. We hebben bewust gekozen voor een integrale aanpak. Dus niet alleen de plantsoentjes opknappen, maar de hele buitenomgeving van de wijk.” Ton Fransen, bestuurslid van de Vereniging van de Wijk, is ook blij met de goede samenwerking met het ontwerpteam en de gemeente. “Je merkt dat het voor de ambtenaren ook leuk begint te worden. Waar je voorheen met moeite mensen bij elkaar kon krijgen, begint de burgerparticipatie nu heel goed te lopen.” Een van de bewoners: “Door de aanpak van de wijk en de betrokkenheid van veel medebewoners ontstaat er een band. Je hoort wat zij belangrijk vinden en je leert elkaar op een andere manier kennen. Er ontstaat een mooi gevoel van saamhorigheid.”