Wethouder Ineke Knuiman draagt het stokje over aan bestuurder van Liemerije Joris de Jong.
Wethouder Ineke Knuiman draagt het stokje over aan bestuurder van Liemerije Joris de Jong.

Gemeenten geven mantelzorgvriendelijkwerkgeversstokje door aan Liemerije

Algemeen

WESTERVOORT/DUIVEN - De gemeente Duiven en Westervoort hebben in 2021 de erkenning Mantelzorgvriendelijke werkgever gekregen. Op maandag 24 januari heeft wethouder Ineke Knuiman namens de gemeente Duiven het stokje Mantelzorgvriendelijke werkgever overgedragen aan Liemerije in Duiven. 

Liemerije wil ook in aanmerking komen voor de erkenning ‘Mantelzorgvriendelijke werkgever’ en gaat binnen de organisatie aan de slag om werk en zorg voor een naaste waar mogelijk nog beter op elkaar af te stemmen. Er zijn in Nederland 2,6 miljoen mensen die een baan combineren met meer dan acht uur per week langdurige, intensieve zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, kind, ouder, buur of vriend. Landelijk is dat 1 op de 6 werknemers. Omdat het combineren van werk en zorg behoorlijk zwaar kan zijn, overwegen veel mantelzorgers om minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen met werken. De gemeenten Duiven en Westervoort vinden het belangrijk om werknemers te ondersteunen in de balans tussen werk en privé zodat werk en de zorg voor een naaste beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
Voor werkgevers is het belangrijk dat werknemers niet voortijdig uitvallen als het combineren van werk en zorg te zwaar wordt. De gemeenten Duiven en Westervoort willen in deze krappe arbeidsmarkt een aantrekkelijke en betrouwbare werkgever zijn, met oog voor de medewerker. Een gezonde balans tussen werk en privé hoort daar bij. Voor de gemeenten is bekeken wat er nodig is om de werknemer beter te ondersteunen in de combinatie werk en mantelzorgtaken. Er is gewerkt aan bewustwording en er is meer bekend gemaakt wat er wettelijk in de Cao geregeld is. Daarnaast is vooral het gesprek met de medewerker van belang. Samen op zoek gaan naar een oplossing die passend is bij de organisatie en bij de behoefte van de medewerker, is daarbij steeds het doel. Maatwerkoplossingen zoals flexibele werktijden, bijstelling van prioriteiten in werkzaamheden, thuiswerken, tijdelijk minder werken. Een open gesprek tussen leidinggevende en werknemer staat voorop: geprobeerd wordt om er samen uit te komen. De gemeenten hebben in 2021 de erkenning mantelzorgvriendelijke werkgever gekregen en geven graag het stokje door aan Liemerije. Servicepunt Mantelzorg van Mikado heeft de gemeenten hierin ondersteund en gaat ook Liemerije ondersteunen waar dat nodig is. In de toekomst burgemeester en wethouders van de gemeente Duiven en Westervoort ook dat andere bedrijven zich aansluiten en samen met de werknemers werken aan een gezonde balans tussen werk en privé.