Randy, Marco, Ruben, Kevin, Thomas en Sjoerd zijn er helemaal klaar voor: de reis kan beginnen!
Randy, Marco, Ruben, Kevin, Thomas en Sjoerd zijn er helemaal klaar voor: de reis kan beginnen!

Westervoorters doen mee aan de CarbageRun

Algemeen

WESTERVOORT – Team Goud is er helemaal klaar voor. Vrijdag koersen vijf Westervoorters en één Arnhemmer met hun oude barrels richting Kopenhagen om van 14 tot en met 18 februari mee te doen aan de wintereditie van de CarbageRun, de meest gekke en grootste straatrally van Europa.

Door Susan Wiendels

Met de Westervoortse kermis en tijdens carnaval staan Randy Dhondt, Marco Kuun, Ruben Demuyt, Kevin Streutgers, Thomas Klip en Sjoerd Overgoor hun mannetje. Of dat ook het geval is tijdens de CarbageRun hangt vooral af van de vehikels waarin ze meedoen: een Mercedes E240 en BMW 523i, allebei 6-cilinder. De zes tikten de oude ‘afvalbakken’ via Marktplaats op de kop. “De auto moet ouder zijn dan 1999 en niet duurder dan vijfhonderd euro”, vertelt Randy over één van de voorwaarden voor deelname. Marco Kuun: “Dat maakt het ook zo leuk. De omstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde, iedereen kan meedoen.” De CarbageRun is de ultieme vijfdaagse rally door een route in Europa in een oude auto, die drie keer per jaar plaatsvindt. Marco: “Het gaat niet om de snelste tijd, meedoen is belangrijker dan winnen. Je bent zelfs verplicht om je mederunners te helpen bij pech. Het gaat erom dat je de finish haalt. Je kunt onderweg extra punten verdienen met ludieke opdrachten. Wie aan het einde het meeste punten behaalt, wint. Ook is er een prijs voor de mooiste wagen en de duurste auto, zeg maar de valsspeler.” Randy herinnert zich nog een opdracht van twee jaar geleden: “In Finland is vrouwensjouwen populair. Je moest met een vrouw met een zo hoog mogelijk gewicht op de nek over de finish komen.” 

Karaokeset

Randy en Kevin namen eerder deel in 2019, een onvergetelijke ervaring. Die tocht ging ook door Scandinavië, alleen ligt de route nu iets noordelijker. “Misschien zien we het Noorderlicht nog”, hoopt Marco. De voorpret is er nu al tijdens het rallyproof en winterklaar maken van de wagens. Bij BP op ’t Ambacht konden ze de afgelopen maanden sleutelen, waarbij de nadruk lag op het versieren. Randy: “We hebben wat kleine dingen vervangen, sirenes en zwaailampen bevestigd en in één auto zit een karaokeset. De ene auto heeft een gouden voorkant gekregen, de andere een gouden achterkant.” Alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om het hoofd te bieden aan de barre omstandigheden: sleepkabels, sneeuwkettingen en natuurlijk flessen whiskey. Marco met een knipoog: “Finnen en Zweden willen je graag helpen als daar iets tegenover staat.” Een kapotte luchtmassameter dreigde nog roet in het eten te gooien, maar ook die klus is op de valreep geklaard. Zonder sponsoren was deelname niet mogelijk geweest beseffen de mannen. “De wagens rijden 1 op 7, tel maar uit wat je alleen al kwijt bent als je per dag zo’n zeshonderd kilometer moet rijden.” Als dank prijken de namen van de sponsoren op de zijkant van de wagens. De avonturen van Team Goud zijn te volgen via Facebook: https://www.facebook.com/teamgoud2022.