De buit is binnen! Valentino is kampioen.
De buit is binnen! Valentino is kampioen.

Valentino Cornelissen is Dutch open kampioen 2021

Algemeen

WESTERVOORT – Tien lentes jong telt Valentino Cornelissen uit Westervoort en hij is voor de duvel niet bang. In zijn kart gaan alle remmen los. Met succes. Op 28 november werd hij NXT Dutch Open Kampioen 2021.

Zijn voornaam verraadt de passie van vader Marco: motorracen. Valentino is vernoemd naar de voormalige motorcoureur Rossi, die met negen wereldtitels en 116 Grand Prix-zeges een van de meest succesvolste coureurs ooit is.

Virus

Niet alleen vader is helemaal gek van alles wat met motoren en snelheid te maken heeft, de hele familie is besmet met het virus. Valentino zit even op voetbal en heeft ook talent voor BMX, maar is eigenlijk vanaf dag één verkocht als hij als vierjarige door zijn papa in een kart wordt gezet met de boodschap ‘gas geven en niet remmen’. Op zevenjarige leeftijd behaalt hij zijn KNAF-kartlicentie bij een erkende kartschool en mag hij NK-wedstrijden gaan rijden. Dat hij talent heeft, blijkt al snel. Valentino heeft gevoel voor het rijden van de ideale lijn. “Iedereen kan vol het gas intrappen, maar het gaat erom hoe vroeg je op het gas gaat en hoe laat je remt”, vertelt hij. De absolute topsnelheid die Valentino behaalt tijdens de tien wedstrijden van het NXT Dutch Open voor zeven-  tot dertienjarigen is maar liefst 110 kilometer!

Dubbel feest

Niet alleen is hij de snelste in zijn motorklasse mini 60cc, hij wordt ook overall-kampioen. Dubbel feest dus in huize Cornelissen. Het volgende doel is wereldkampioen worden. “Maar daar zijn meer sponsoren voor nodig”, beseft hij. Twee ooms sponsoren Valentino met hun bedrijven Snackcorner Kom ‘r In, Eetwinkel De Horizon en Kotec Installatietechniek en ook vader Marco steekt al zijn geld en tijd in de sport van zijn zoon. Hij schafte het chassis aan en bouwde eigenhandig de kart op. Bij het maken van de motor kreeg hij hulp van Albert Siegers, die vroeger in de kartsport ook voor Max Verstappen de karts maakte.

Geld inbrengen

Moeder Marieke: “Wil je echt hogerop, dan moet je zelf veel geld inbrengen. Dat is een beetje jammer van deze sport. Het is anders dan bijvoorbeeld met voetbal. Ben je een straatschoffie, dan kun je nog de absolute top halen. Dat werkt met karten niet zo.” Eerst maar wereldkampioen kart worden in zijn klasse. Valentino heeft er veel voor over. Elke vrijdag en zaterdag traint hij op de kartbaan en daarnaast sport hij nog met personal trainer Roberto van Osch. Niet om extra spieren te kweken. Valentino is groot voor zijn leeftijd, samen met de kart weegt hij 110 kilo. “Dat mag niet meer worden, anders verlies ik tijd.” Nog iets om zich op te verheugen: zijn zevenjarige broertje Georgio is bezig het behalen van zijn kartlicentie. “Die mag ik binnenkort les gaan geven.”

Susan Wiendels