Burgemeester Arend van Hout overhandigt de Erepenning aan voorzitter Ronnie Gerretzen.
Burgemeester Arend van Hout overhandigt de Erepenning aan voorzitter Ronnie Gerretzen.

Koninklijke Erepenning voor OBK

Algemeen

WESTERVOORT - Algemene Muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) uit Westervoort heeft gisterenavond uit naam van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander de Koninklijke Erepenning ontvangen.

Een Koninklijke Erepenning is een onderscheiding voor verenigingen en instellingen, die tenminste 50 jaar of een volgend meervoud van 25 jaar bestaan. Zijne Majesteit de Koning kent de Koninklijke Erepenning toe. OBK bestond een jaar geleden exact een eeuw. De coronamaatregelen maakten het niet eerder mogelijk de Koninklijke Erepenning te overhandigen.
Burgemeester Van Hout overhandigde de penning namens de koning aan de voorzitter van OBK, Ronnie Gerretzen. De uitreiking vond plaats op 20 oktober 2021 in Zalencentrum Wieleman in Westervoort tijdens de receptie in het kader van het 101-jarig bestaan. Daar was heel muziekminded Westervoort bijeengekomen om terug te kijken op de rijke historie, te proosten én vooruit te blikken. Een feest der herkenning aan elkaar gepraat door Frank Arends, die de lachers op zijn hand kreeg met zijn anekdote over zijn debuut in het grote orkest. De opwinding van die dag en gebeurtenis vormde de opmaat naar jarenlang muziek en plezier maken. Altijd samen.

Algemene Muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) is op 20 oktober 1920 opgericht en daarmee de oudste muziekvereniging in Westervoort. Klein begonnen in een boerderij aan de Dorpstraat is OBK al jaren in het bezit van het felbegeerde KNF-vaandel (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen). Hiermee wordt aangetoond dat de vereniging actief is op het hoogste niveau van amateurmuziek. Op lokaal niveau verleent OBK medewerking aan lokale festiviteiten zoals herdenkingen (Dodenherdenking en Operation Quick Anger), Koningsdag, de sinterklaasintocht, kerkdiensten en carnaval. OBK neemt een belangrijk deel van het muziekonderwijs op scholen voor haar rekening en verzorgt haar eigen opleiding.
Speciaal vanwege het jubileum was de Westervoortse brug helemaal blauw verlicht, in de verenigingskleuren van OBK.