Schadevergoeding bij
letselschade

REGIO - In Nederland geldt het uitgangspunt dat iedereen zijn eigen schade draagt. Loopt u letsel op dan moet u de schade dus zelf opvangen. Dit uitgangspunt is echter niet aan de orde als er iemand anders voor de schade aansprakelijk is. In dat geval moet die partij alle ongevalsschade vergoeden. Aansprakelijkheid hangt af van de wijze waarop de schade is ontstaan. 

Maakt iemand een fout in het verkeer dan wordt deze gedraging als onrechtmatig aangemerkt en is dit de grondslag voor aansprakelijkheid. Op het moment dat er sprake is van een verkeersongeval tussen een sterke en een zwakke verkeersdeelnemer, bijvoorbeeld tussen een automobilist en een fietser, dan geldt dat enkel de betrokkenheid van de automobilist al tot aansprakelijkheid leidt.
Bij een ongeval op de werkvloer gelden weer andere regels. In dat geval wordt gekeken naar de vraag of de werkgever dit redelijkerwijs had kunnen voorkomen. Kan de werkgever niet aantonen dat hij heeft voldaan aan zijn zorgplicht, dan wordt deze aansprakelijk geacht.
Er hoeft ook niet altijd sprake te zijn van een fout of schuld om aansprakelijkheid aan te nemen. Zo kan wanneer schade te wijten is aan een dier of een gebrekkige opstal, dit voor risico van de eigenaar komen. De bovengenoemde onderdelen betreffen een aantal gronden waarop aansprakelijkheid kan worden aangenomen en geleden schade dus wel op een andere partij kan worden verhaald. Het loont de moeite om dit goed uit te zoeken. Maassen Letseldesk staat u hier graag en kosteloos in bij.

Maassen Letseldesk, Tel: 026-3194646, info@letseldesk.nl; www.letseldesk.nl