Bij elke foto hoorde een opdracht (Foto: Alie Engelsman)
Bij elke foto hoorde een opdracht (Foto: Alie Engelsman)

Geschiedenis van Duiven ligt op straat

Algemeen

DUIVEN - Groep 7 van IKC de Droomgaard had de eer om als eerste aan de slag te gaan met het lespakket ‘De geschiedenis ligt op straaat’ dat ontwikkeld is om de parels van Duiven te ontdekken. 

Door Alie Engelsman

Woensdagochtend 30 november gaf wethouder Gemma Tiedink de aftrap voor het project. Gewapend met een mooie, heldere plattegrond maakten de basisschoolleerlingen een wandeling langs de acht keramische parels met oude foto’s, die de gerenoveerde Rijksweg sinds kort sieren. Het lespakket bevat materiaal voor 2 tot 3 lesuren. De kinderen leren de geschiedenis van Duiven tontdekken, maar denken ook na over de toekomst van het dorp. In navolging van IKC de Droomgaard zullen alle basisscholen in de gemeente Duiven het lesmateriaal ontvangen.
Ongeveer 20 leerlingen renden enthousiast van de ene naar de andere parel. Bij elke foto, die in de grond was verankerd, konden ze een stukje uitleg lezen en een opdracht uitvoeren. Zo blijkt dat er in Duiven tot 1924 bier werd gebrouwen in bierbrouwerij De Star. Als opdracht bij deze parel mochten de leerlingen noemen waar Duiven nu beroemd om is. Dat bleek niet zo moeilijk te zijn: Intratuin met zijn kerstshow werd als eerste genoemd. Een andere parel is Instituut Geubbels, dat tussen 1892 en 1944 een landelijk bekend internaat was.
Het lesmateriaal werd ontwikkeld in opdracht van de gemeente Duiven. Mirjam Bottenheft, beleidsmedewerker Kunst & Cultuur gemeente Duiven en Westervoort: “Ankie Krom, combinatiefunctionaris Cultuur had daar een grote rol in. Ook het Kinderkunstmuseum en de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo leverden hun bijdrage aan het project.” Ankie Krom is tevreden met het project: “Er zitten verschillende dingen in. De kinderen moeten kaartlezen, ze kunnen actief op zoek naar de volgende parel en je kunt een gesprekje met ze aan gaan over wat ze zien en hoe het, in hun ogen, anders zou kunnen. Als combinatiefunctionaris en als beeldend kunstenaar vind ik het belangrijk om kinderen aan het denken te zetten en ze zelf te laten ontdekken, in plaats van ze alleen maar een opdracht voor te schotelen. Dit project leent zich daar goed voor.” Ronald Staring, de leerkracht van groep 7: “De kinderen waren enthousiast. Ik heb wel het idee dat de kinderen nu sneller stil zullen staan bij zo’n parel en het verhaal dat er bij hoort.” Het project krijgt een vervolg op school. De leerlingen mogen onder andere hun eigen droomhuis van de toekomst bouwen en deze neerzetten op een groot formaat van de plattegrond in hun klas.