"Ik had niet verwacht dat Poetin officieel de oorlog zou verklaren aan Oekraïne." (Foto: Nina Peters)
"Ik had niet verwacht dat Poetin officieel de oorlog zou verklaren aan Oekraïne." (Foto: Nina Peters) Foto:

Lezing Maarten van Rossem: 'Wat is een ramp?'

Historische gebeurtenissen onder de loep met een brug naar de actualiteit

DUIVEN - Historicus Maarten van Rossem (79) stond op maandag 14 november met zijn theaterlezing ‘Wat is een ramp?’ in een volle Ogtent in Duiven. Met zijn drie uur lange betoog testte hij de algemene kennis van de bezoekers en zette hij hun visie op scherp.

Door Nina Peters

Slenterend komt Van Rossem met een volledig donkerblauwe outfit en een warm kopje thee in de hand de zaal in. Er klinkt een hard applaus uit de zaal, waarna hij een portie bitterballen krijgt voorgeschoteld. "Ik kan dit toch niet allemaal in mijn eentje opeten, wilt u misschien een bitterbal?”, reageert de historicus, terwijl hij de snacks uitdeelt aan zijn publiek. Direct daarna begint zijn betoog: "Het is lastig te definiëren wanneer iets als een ramp wordt gezien. Laatst was ik verdwaald in Duiven, omdat ik de afslag bij Westervoort miste: kan je dat dan zien als een ramp? We kennen allemaal wel het schandaal rondom 9/11. Dit kan men zien als een regelrechte ramp waarbij tientallen doden vielen. Maar men verwacht niet snel dat een ramp ook positieve gevolgen kan hebben op lange termijn. Er wordt nu veel meer aandacht gericht op de douane en de veiligheid bij het vliegveld.” Van Rossem gaat in op de rol van de Sovjet-Unie in het verleden en maakt een brug naar de actualiteit: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. "Ik heb het als historicus ook wel eens mis. Zo had ik niet verwacht dat Poetin, dat ellendige kleine boefje, officieel de oorlog zou verklaren. Dat zou een volslagen domme keuze zijn, aangezien Rusland op militair gebied niet gestructureerd te werk gaat, kijk maar naar de tijd van de Sovjet-Unie, toch heeft hij het gedaan.” Van Rossem wil het liefst zo veel mogelijk vertellen, waardoor hij vaak afdwaalt van het onderwerp. Plots zijn er geluiden van een mobiele telefoon te horen. Maarten van Rossem is even afgeleid en zegt op humoristische wijze: "Dat ben ik toch niet, dat zou pas gênant zijn!” Ondertussen laat hij zijn thee en de bitterballen koud worden, door het vele praten. Hij verhaalt over een weddenschap bij een andere lezing: vijf uur lang een college houden zonder enige stop. Dat is nu ook bijna aan de orde met een lange zit van drie uur. "Moet ik nu onder dwang stoppen met spreken?”, vraagt de historicus op een sarcastische ondertoon aan de organisator. "U moet wel voor middernacht thuis zijn voor de verjaardag van uw vrouw, dus we sluiten nog even kort af met een vragenrondje”, antwoordt de organisator.
Als bedankje krijgt de historicus een zwarte coltrui van de Hema. De organisatie licht toe: "U heeft het hier graag over in uw podcast, het is eens wat anders dan een bosje bloemen."