Thijs Haan: "Ik hoop dat meer mensen zich aanmelden"
Thijs Haan: "Ik hoop dat meer mensen zich aanmelden" Foto:

'Zo’n race door de modder is sport die verbindt'

Gratis meedoen aan de eerste Ekris Zudrun voor het goede doel

LATHUM - Het recreatiegebied bij de Rhederlaag in Lathum is op zaterdag 24 september het decor van een ware modderloop, georganiseerd door Rotary Zevenaar: de Ekris Zudrun. Iedereen kan gratis meelopen voor het goede doel: de stichting Noodverband. Inschrijven kan nog tot 23 september via de website. De 31-jarige Thijs Haan uit Zevenaar was er als de kippen bij om zich in te schrijven. 

Door Alie Engelsman

Thijs Haan heeft al aan tientallen mudruns meegedaan. “Een collega van mij is lid van Rotaryclub Zevenaar en een aantal andere leden van de rotaryclub ken ik omdat ze bij mij sporten. Toen ik van hun plannen hoorde om hier in Zevenaar een echte mudrun te organiseren was ik gelijk enthousiast en riep ik ‘Schrijf mij maar in’. Voor mij is het ook een mooie gelegenheid om weer op te starten na de coronalockdowns van de afgelopen twee jaar. Normaal gesproken doe ik langere afstanden dan de maximaal zes kilometer die de Zudrun zal beslaan. Maar het is mooi dat mensen ook kunnen kiezen voor de twee of de vier kilometer. Zo kan iedereen genieten van deze sport, het buiten zijn en het vies mogen worden. Je kunt helemaal voor jezelf gaan, ik vind de competitie ook wel leuk, maar je merkt al gauw dat mensen die aan zo’n mudrun meedoen elkaar graag een handje helpen. Als iemand moeite heeft met een hindernis, geef ik hem dan ook met plezier een zetje. Zo’n race door de modder is een sport die verbindt. Voor mij is het een soort festival. Ik ga er dan niet heen voor de muziek of het bier, maar voor de sport. Je kent de meeste mensen niet, maar er is meteen een soort van saamhorigheid, een soort verbroedering. Dat heb ik persoonlijk wel gemist in de afgelopen jaren. Voor publiek is het ook leuk om naar te kijken, het is een hele leuke happening. Wellicht is het wel een goed startschot voor de rest van het jaar.” 

Ervaringsdeskundige

Haan heeft als personal trainer dagelijks met sport te maken. “Ik wilde eigenlijk een baan in de zorg, deed een opleiding Verpleegkunde. Mijn suikerziekte bepaalde echter dat ik een andere koers ging varen. Het werd toen belangrijk voor mij om meer te gaan sporten. Daaruit is een passie voor fitness ontstaan. Ik ben een sportopleiding in Nijmegen gaan doen. In mijn huidige werk als zzp-er kan ik sport en zorg combineren en begeleid ik onder andere mensen met diabetes. Ik ben ervaringsdeskundige en ik weet waar ik over praat. Op mijn 21e wist ik al dat ik andere mensen wilde helpen door middel van sporttraining. Ik help ook bijvoorbeeld mensen die langere tijd in het gips hebben gezeten. Ik werk onder andere bij fysiotherapie de Romei en op projectbasis in een re-ïntegratietraject voor de gemeente Zevenaar.”

Verschillende afstanden

De Ekris Zudrun bestaat uit een parcours met tien hindernissen. Iedereen kan meedoen. Er is keuze uit verschillende afstanden en type runs. De ‘family run’ is een traject voor ouders met kinderen (8-14) van twee kilometer. De ‘try out’, voor mensen vanaf 14 jaar en de ‘company run’, een duel tussen bedrijven, is vier kilometer. De ‘Advanced run’, voor gevorderden vanaf 14 jaar, is een parcours van zes kilometer. Het belooft een sportief, maar vooral ook gezellig evenement te worden, met de nodige foodtrucks voor de versterking van de inwendige mens en na afloop een kleine afterparty voor degene die nog energie over heeft.
Thijs: "Deze eerste keer kunnen deelnemers zich gratis inschrijven. Dat is onder andere mogelijk gemaakt door de royale ondersteuning van de sponsoren, waaronder hoofdsponsor Ekris uit Arnhem. Alles is in principe klaar om opgebouwd te worden. Zo’n evenement vraagt veel voorbereiding, als je alleen al kijkt naar de technische constructies en beveiliging. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk mensen van de Zudrun kunnen meegenieten. Je hoeft er ook niet speciaal voor te trainen. Natuurlijk is conditie belangrijk en moet je wel weten waar je aan begint, vooral bij de Advanced run. Je kunt het ook zien als een middag lekker ontspannen bezig zijn.” Thijs wil graag nog een keer een marathon lopen, maar dan wel door de modder. Hij vindt de afwisseling in een mudrun leuker dan een gewone hardloopwedstrijd. “Je rent een stuk, dan neem je een hindernis, je moet ergens over heen klimmen of onderdoor rollen, daarna loop je weer een eindje en dan kom je weer een andere hindernis tegen. En zo leg je een aantal kilometers af naar de finish. Je kunt in principe je eigen tempo bepalen, je wordt lekker vies van de modder, overigens ook goed voor de huid, maar dat geeft niet. Zeg nou zelf, is het niet heerlijk om gewoon een keer lekker door de modder te rollen?”

Noodgevallen

Met de Ekris Zudrun wil Rotaryclub Zevenaar geld inzamelen voor het goede doel: Stichting Noodverband. Deze Liemerse organisatie slaat een brug tussen patiënten en weldoeners. De stichting zorgt in noodgevallen voor de financiering van medische hulp. Hiervoor komen bijvoorbeeld onverzekerde mensen in aanmerking, of patiënten die moeite hebben om de zorgbijdrage te betalen. Ook mensen die het geld niet hebben voor een specialistische ingreep, maken kans op ondersteuning van Stichting Noodverband. Met de Ekris Zudrun hoopt Rotaryclub Zevenaar een traditie te starten, waarmee ze jaarlijks geld inzamelen voor een ander goed doel. Nu, de eerste keer kunnen deelnemers zich gratis inschrijven. Dat is onder andere mogelijk gemaakt door de royale ondersteuning van de sponsoren, waaronder hoofdsponsor Ekris uit Arnhem. Meer informatie en inschrijven:
https://zudrun.nl.

Thijs in actie tijdens een eerdere modderrun. "Voor mij is het een soort festival"