Provincie zet steun centrumgebieden voort

REGIO - Steeds meer winkels in binnensteden en dorpskernen staan leeg. Met het programma SteenGoed Benutten helpt provincie Gelderland gemeenten leegstaande centrumgebieden te veranderen in aantrekkelijke en levendige plekken waar wonen, winkelen, werken samenkomen. 

"We willen ons hier blijvend voor inzetten en stellen 850.000 euro extra beschikbaar voor de transformatie van centrumgebieden in de Gelderse gemeenten", aldus Gedeputeerde Peter Kerris. 

Hij vervolgt: "In veel binnensteden en dorpskeren is de leegstand verdubbeld. Als we niets doen veranderen onze binnensteden in spooksteden. Samen met gemeenten, ondernemers en vastgoedeigenaren pakken we de leegstand aan en brengen we onze centrumgebieden weer tot leven!’

"De winkelleegstand in de centrumgebieden is hoog en neemt snel toe. De Covid-pandemie heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Door wonen, winkelen, werken, horeca en cultuur met elkaar te combineren kunnen we centrumgebieden veranderen van een ‘place tot buy’ tot een ‘place to live’. Dit is een proces van lange adem waar de provincie zich blijvend voor wil inzetten." 

"De transformatie van centrumgebieden is vaak een complex proces waar specialistische kennis voor nodig is. Als onderdeel van het Covid-steunpakket hebben we al 26 gemeenten geholpen bij het maken van een plan van aanpak en het opleiden van centrummanagers." 

De provincie zet de ondersteuning ook de komende twee jaar voort door het programma SteenGoed Benutten uit te breiden voor centrumgebieden. Gemeenten kunnen tot eind 2023 subsidie aanvragen voor het maken en uitvoeren van plannen en het inhuren van deskundigen. Kerris: "Zo brengen we onze binnensteden weer tot leven en maken ze klaar voor de toekomst."
Meer info: www.gelderland.nl (klik verder subsidies/steengoed-benutten-procesondersteuning)