"Zo'n tocht mogen maken is een once in a lifetime chance."
"Zo'n tocht mogen maken is een once in a lifetime chance."

Twee maanden hiken door Noorwegen: Duivenaren Frank Verhoek en Thijs Heijmer gaan het avontuur aan

Algemeen

DUIVEN - De 24-jarige Duivenaar Frank Verhoek is samen met plaatsgenoot Thijs Heijmer (20) en Daan Schroer (21) uit Tiel, begonnen aan een hiketocht van twee maanden door Noorwegen. In september hopen de mannen hun eindbestemming te bereiken.

Door Alie Engelsman

Het idee om de Norge på langs te gaan lopen, ontstond bij Frank toen hij voor zijn studie aan de HAN, stage kon lopen bij een universiteit in de Noorse stad Bergen. Plannen om na zijn stageperiode nog wat vakantietijd door te brengen in Noorwegen namen begin dit jaar grotere vormen aan. Hij werd geïnspireerd door mensen die de Norge på langs gelopen hebben. Hij zocht mensen die met hem mee wilden doen. Die vond hij in Thijs en Daan. “Het zijn jongens die ik ken van school, een goede conditie hebben, enige ervaring in hiken, tijd willen vrijmaken en die er vooral veel zin in hebben.” Thijs, die aan de WUR in Wageningen studeert: “Toen Frank me vroeg om mee te gaan lopen in Noorwegen was ik gelijk enthousiast. Maar toen hij zei dat het wel enkele maanden zou duren, moest ik wel het een en ander regelen op school. Gelukkig is dat gelukt en kan ik het nieuwe schooljaar later beginnen.” Dat lukte Daan, die aan de Radboud Universiteit in Nijmegen studeert niet, maar dat weerhoudt hem er niet van om twee maanden met Frank en Thijs mee te gaan.

Nieuw plan

Het oorspronkelijke plan was om van het noordelijkste punt op de Noordkaap naar de meest zuidelijke plek in Noorwegen te lopen, de zogenoemde ‘Norge på langs’. Helaas gooide de staking van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, op 4 juli, een dag voor vertrek roet in het eten. De vliegreis naar Alta (Noordkaap) werd twee keer gecanceld. Latere vluchten waren geen optie voor de studenten. De jongens hebben hun teleurstelling om weten te zetten in een nieuw plan: een tocht van Bodø, dat net boven de Poolcirkel ligt, naar Lindesnes. Frank: “Zo’n plan in korte tijd herzien is ook een deel van het avontuur.”

Online

Als initiatiefnemer was Frank het centrale punt in de organisatie. De voorbereidingen voor de tocht vonden vrijwel helemaal online plaats, omdat Frank al in Noorwegen was en de beide andere jongens elkaar niet kenden. Frank: “Bij de voorbereiding zijn er zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden. Ik heb me in januari, voordat mijn stage begon, vrijwel alleen maar gefocust op de tocht. Ik heb onder andere heel veel onderzoek gedaan en gesproken met mensen die grote tochten door Noorwegen hebben gemaakt. Ik heb me laten voorlichten bij verschillende outdoorwinkels en onder andere de juiste kampeerspullen aangeschaft. Tijdens mijn stageperiode in Bergen heb ik verschillende kleine hike-tochten gemaakt.” Thijs: “Ik heb bijvoorbeeld goede wandelschoenen en sokken aangeschaft en een lichtgewicht tent. Je moet alles mee moet dragen op je rug. Ook moet je voorbereid zijn op wat kouder weer, dus daar heb ik rekening mee gehouden bij het aanschaffen van kleding en slaapzak. Ik heb vaker gehiket, onder andere het Hadrian Wall’s Path In Engeland.”

Satellietcommunicator

Het uitstippelen van een route achter je bureau is niet te doen. Frank: “Onderweg navigeren we met de app Norgeskart, met als backup een kompas en een kaart. Je hebt niets aan een kompas zonder een goede overzichtskaart.” Thijs: “We hebben een speciale satellietcommunicator aangeschaft, een duur apparaatje, maar wel van levensbelang. Via een website van MapShare-Garmin kiezen we er voor om twee keer per dag onze locatie in te voeren. Zo zijn we ook te vinden in geval van nood. Ik heb wel een EHBO-cursus gedaan en we nemen voldoende medicatie en verbandmiddelen mee, maar als er zich iets ernstigs voordoet moeten we er wel op kunnen vertrouwen dat hulpdiensten snel aanwezig zijn. Ook familie en vrienden kunnen ons volgen via die website.”

Supermarkt

Frank, Thijs en Daan ontmoetten elkaar in juli in Trondheim en reisden samen met de trein verder naar Bodø. Vanaf deze kustplaats zijn ze hun tocht gestart. Frank: “We missen nu wel het spannendste deel, namelijk het noorden van Noorwegen, wat erg dunbevolkt is. Ik wil ooit in mijn leven dat stuk van de Noordkaap naar Bodø nog eens gaan lopen. Aan de ene kant is het jammer dat we, vanwege zo’n staking, de tocht van 3000 km niet in een keer kunnen maken, aan de andere kant geeft het ook een stuk rust. We weten dat we nu regelmatiger plaatsen tegenkomen met een supermarkt. In ons oorspronkelijke plan moesten we er rekening mee houden dat we soms dagen tot ruim een week geen dorpje zouden zien. We hoeven ons minder zorgen te maken over de voedselvoorraad en we kunnen nu vrij relaxt de tocht lopen en vooral genieten van de natuur.”
Fysiek wordt het met name in de eerste twee weken een uitdaging. Het lichaam moet wennen aan het vele lopen. Thijs: “We kunnen in Noorwegen vrij kamperen, dus als we vinden dat we genoeg hebben gelopen kunnen we daar ter plekke de tenten opzetten.” Frank vult aan: “We moeten natuurlijk wel doorlopen, maar belangrijker is dat we naar ons lichaam luisteren en daar met gezond verstand mee omgaan.”

Minimale levensbehoeften

De studenten verwachten vooral veel rust te vinden tijdens de tocht. Thijs: “Ik heb een druk studentenleven, studeren, studievereniging. Het lijkt me heerlijk om een paar maanden gewoon alleen maar van A naar B te hoeven lopen.” Frank beaamt dit: “Ik hoop vooral ook meer rust in mezelf te vinden en dat ik dingen in een ander perspectief zal gaan zien. Tijdens zo’n tocht leer je te overleven met minimale levensbehoeften. Ik verwacht dat ik nog meer ga waarderen hoe ongelofelijk rijk je bent als je in een gespreid bedje kunt stappen en een warme douche kunt nemen.” Mentaal gaat het zeker een uitdaging worden voor de sociaal ingestelde jongens. Thijs: “Ik ben heel benieuwd hoe ik er mee ga dealen dat ik zo’n lange periode alleen maar omga met een of twee personen.” Frank: “Er zullen ongetwijfeld emoties loskomen. We zijn volledig op elkaar aangewezen, dus ook daar zullen we respectvol mee om moeten gaan. Het is een avontuur en een kans die we aan moeten pakken nu de kaarten goed liggen.  Zo’n tocht mogen maken is een once in a lifetime chance.”

Afbeelding