Het Eilandplein. Straks ook een sportieve hotspot?
Het Eilandplein. Straks ook een sportieve hotspot? Foto:

Van Eilandplein naar Beweegplein: uw mening telt

Iedereen kan op 18 mei meepraten tijdens burgerforum

DUIVEN - Het Eilandplein in Duiven is op 18 mei het decor van een een burgerforum, waarbij bewoners en belangstellenden de kans krijgen hun ideeën te delen over de aanleg van een beweegplein met als hoofdfocus de ouderen uit de omgeving. Door goed te luisteren waar behoefte naar is, werken studenten aan een duurzaam plan voor het samen en sociaal bewegen. 

Door Ted Prost

Wie regelmatig beweegt, heeft een verkleind risico op dementie, hartklachten en andere kwaaltjes. Oftewel, wie regelmatig beweegt blijft langer gezond! Dat beweging goed voor een mens is, is geen geheim, maar toch wordt de drempel voor deelname al snel te hoog geschat. Zeker onder ouderen, voor wie reguliere oefening minstens net zo gunstig is, valt het niet mee iets te vinden dat zowel sportief is als aansluit bij de behoeften van de persoon. Om die reden hebben vier studenten binnen het programma van Interprofessioneel Leren (IPL) de koppen bijeen gestoken om een manier te verzinnen die óók ouderen betrekt bij een sportieve én sociale levensstijl. Sport als sleutel tot succes. Het doel van de vier studenten is om ouderen in beweging te brengen op een leuke en sociale manier. "Het kan soms moeilijk zijn om over de drempel heen te stappen”, begint Roy IJsseldijk, student fysiotherapie aan de HAN. "Het is echter zo dat je geen topatleet hoeft te zijn om iets sportiefs te ondernemen.” Veel van de ouderen hebben volgens Roy en zijn medestudenten baat bij laagdrempelige activiteiten zoals wandelroutes, lichte sportmachines of milde obstakels. Samen met lokale fysiotherapeut Josée Veneklaas is gekeken naar een mogelijkheid om de ouderen te voorzien van sporten op eigen niveau. "Sommige ouderen kunnen meer dan anderen”, deelt Josée begripvol. "Het is belangrijk om naar de behoeften te kijken om zo in te spelen op wat nodig is om mensen aan het bewegen te krijgen” Bovendien is sport volgens de initiatiefnemers veel meer dan enkel bewegen, maar biedt het ook ruimte als ontmoetingsplek en als bevordering van sociale cohesie. "Door heel Nederland werken deze beweegpleinen goed”, benadrukt Roy. "Daarom willen wij dit hier ook proberen.” Daarbij is het belangrijk om naar de behoeften te kijken. "Op 18 mei organiseren wij daarom een evenement waarbij omwonenden en belangstellenden hun mening en ideeën kunnen delen voor een dergelijk beweegplein”, stelt Roy. "Hoewel onze focus ligt op de ouderen uit de buurt, willen wij ook andere doelgroepen de kans geven het plein tot iets te maken waar iedereen wat aan heeft.” Om dit te bewerkstelligen is ook een springkussen opgezet voor de leerlingen van basisschool Het Veer, die mee zullen werken aan een plan voor het plein. Daarbij is iedereen welkom het evenement op 18 mei bij te wonen, geheel gefaciliteerd met wat lekkers en wat leuks om mee naar huis te nemen. 

Enquête

Op deze dag zal een (online) enquête worden ingevuld, waarbij Roy en zijn medestudenten verschillende nationale beweegtuinen laten zien en feedback vragen op enkele van hun eigen ideeën. Naar aanleiding van de input, zullen andere studenten van het IPL het stokje overnemen om de ideeën vanuit de buurt zo goed als mogelijk te verwerken. Iedereen is welkom om op 18 mei van 12.00 tot 17.00 uur mee te komen denken op het Eilandplein.