Burgemeester Hieltjes en Tanya en Christiaan Vos in De Stek
Burgemeester Hieltjes en Tanya en Christiaan Vos in De Stek Foto:

'We doen het uit liefde voor de medemens'

De Stek is klaar voor de opvang van vluchtelingen

DUIVEN – “We hadden elkaar snel gevonden,” vertelt burgemeester Huub Hieltjes. “Toen de vraag kwam of iedere gemeente iets kon organiseren voor Oekraïense vluchtelingen, was het contact al snel gelegd met Christiaan Vos, dominee van Kerk voor Nu en zijn vrouw Tanya. In De Stek kon op korte termijn ruimte gemaakt worden.” Vanaf volgende week kunnen de vluchtelingen worden opgevangen en hun intrek nemen in het kerkgebouw aan de Rijksweg in Duiven. 

Door Alie Engelsman

Hun verblijf zal in ieder geval voor een half jaar zijn. Huub Hieltjes: “Het is voor deze mensen niet prettig als ze om de twee maanden verplicht moeten verhuizen.” De Stek, ontmoetingsruimte van KerkvoorNu, biedt zes dagen per week een plek voor iedereen. Er vinden, naast de kerkdiensten, regelmatig activiteiten plaats in de grote ‘Huiskamer’ en er kunnen ruimtes worden gehuurd voor vergaderingen. Christiaan Vos: “We hebben voor de vluchtelingen het deel ‘De Boomgaard’ omgebouwd. Op de zondagen is dat normaal gesproken de plek van de kinderen. We houden daar de zondagschool, de KidzClub zoals we dat noemen. Deze vleugel van De Stek grenst aan een pleintje, waar de jeugd kan sporten. In dit deel worden ook danslessen gegeven van dansschool Swabaa Movements. De kinderen van onze gemeenteleden worden voorlopig op zondag in het gebouw hier tegenover opgevangen.” Tanya Vos: “De linkerkant van ‘De Boomgaard’ is straks alleen toegankelijk voor de mensen uit Oekraïne, zodat ze daar hun privacy hebben. Ze hebben ook hun eigen deur, vanaf het pleintje.”

Huiselijke sfeer

Huub Hieltjes: “We willen de opvang een warme, huiselijke sfeer geven, zodat de vluchtelingen zich, voor zover mogelijk, thuis voelen. Dit is toch wel veel prettiger voor deze mensen dan opgevangen worden in een militair kamp.” Christiaan vult aan: “Er zijn plaatsen waar de vluchtelingen in hotels worden opgevangen. Op langere termijn is dat voor deze mensen niet fijn. In een hotel is weinig privacy en er is nagenoeg niets te doen voor de mensen. De Stek is zes dagen per week open en er is altijd reuring. Dat is ook goed voor de sociale contacten en als we de mensen beter leren kennen kunnen we ook helpen om ze de dagen zinvol in te laten vullen. De vrijwilligers die in De Stek werken en de mensen die regelmatig hier komen zullen de vluchtelingen met liefde ontmoeten.”

Zes aparte slaapkamers

‘De Boomgaard’ is omgebouwd tot een ruimte met zes aparte slaapkamers, waarin twee stapelbedden en een kast staan. Er is ruimte voor nog een kinderbedje als dat nodig is. Op die manier is er plek voor 24 tot maximaal 30 personen. De bedden en kasten zijn gemaakt van robuust hout. Er zijn mooie douches. En er is een ruime voorraad aan handdoeken en toiletartikelen, die straks aan de mensen uitgedeeld kunnen worden. In de grote gezamenlijke woonkamer/keuken zijn verschillende zitjes neergezet en er staat een grote eettafel. Mensen hun eigen maaltijden kunnen bereiden op in eigen keukenblokken, Christiaan Vos: "Als ze dat willen kunnen ze altijd aanschuiven bij een activiteit van De Stek, zoals de Meet&Eat en de SoupBreak. We hebben veel hulp gekregen van de gemeenschap, vrijwilligers, mensen uit de buurt, gemeenteambtenaren en bedrijven bij het verbouwen en inrichten van de ruimte. We hebben het allemaal heel low-budget en in korte tijd kunnen realiseren.“ Tanya: “Het is geweldig dat het heel breed gedragen wordt in Duiven. Er is zoveel gedoneerd en geschonken. De bedden zijn bijvoorbeeld voorzien van verschillende dekbedovertrekken, wat een mooi, kleurrijk beeld geeft. ”

Basisschool Groene Ring Noord

De Oekraïense kinderen kunnen naar basisschool Groene Ring Noord, die vlak achter de Stek staat. In deze school zijn inmiddels al twee taalklassen waar kinderen taallessen krijgen. Dit is onder andere voor kinderen van asielzoekers en ook de kinderen van de Oekraïense vluchtelingen die in Duiven, Westervoort en Zevenaar inmiddels in zo’n 15 gastgezinnen opgevangen worden, kunnen daar terecht. Huub Hieltjes: “Kinderen zijn weerbaar, maar het is belangrijk dat er veel aandacht aan deze kinderen wordt gegeven. Ze hebben veel te verwerken. Inmiddels is er al een docent die in het Oekraïens les kan geven en iemand die Russisch spreekt.”Het onderwijs wordt geregeld door het Samenwerkende Primair Onderwijs. Via een landelijke regeling krijgen alle vluchtelingen leefgeld, op een bankrekening of via een speciale pas. Huub Hieltjes: “De gemeente is in principe verantwoordelijk voor de opvang van de vluchtelingen. Als mensen willen werken dan kunnen we ze daarbij helpen. Er zal ook gezorgd worden voor goede begeleiding op medisch, psychisch en sociaal-maatschappelijk gebied. We gaan dit samen doen en we zijn de Stek ook heel dankbaar dat we deze plek mogen gebruiken. We willen dat de vluchtelingen weten dat we er voor ze zijn.”
Een van de gastvrouwen van De Stek: ”Het is mooi dat we dit vanuit de kerk voor deze mensen kunnen doen, dat is ook onze missie. We doen het uit liefde voor de medemens. We hopen op deze manier het oorlogsleed wat te kunnen verzachten, ook al is het maar een kleine druppel op een gloeiende plaat.”