De kranslegging. Burgemeester Hieltjes en kinderburgemeester Elias Kemperman kijken toe.
De kranslegging. Burgemeester Hieltjes en kinderburgemeester Elias Kemperman kijken toe.

Dodenherdenking Duiven: samen herdenken, via verhalen van toen en verhalen van nu

Algemeen

DUIVEN - Op 4 mei beleefde een groot aantal mensen uit Duiven een indrukwekkende herdenking bij het oorlogsmonument, voorafgegaan door een herdenkingsdienst en een stille tocht. “Verhalen moeten verteld worden, verhalen uit het verleden, maar ook verhalen van vandaag.” Tijdens de Dodenherdenking in Duiven werd stil gestaan bij deze verhalen. 

Door Alie Engelsman

Tijdens de herdenkingsdienst in de st. Remigiuskerk werd het aangrijpende verhaal getoond van de Duivense Thea Rang. Haar ouders lieten met gevaar voor eigen leven een Joods gezin, de grootouders van de bekende presentatrice en actrice Dieuwertje Blok, in hun huis onderduiken. Dieuwertje Blok beschrijft de moed van Thea’s moeder, die met de kleine meid op de fiets, goederen vervoerde en de inval in de drukkerij waar de vader van Thea werkte. Het personeel, waaronder Thea’s vader, werd gearresteerd en gefusilleerd.
In zijn toespraak bij het oorlogsmonument refereerde burgemeester Huub Hieltjes aan het verhaal van kloosterzuster Kleta uit Duiven, die getuige was van de dood van een onschuldige pensiongast door granaatgeweld. Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Nu, 77 jaar na de bevrijding van ons land, maken mensen in Syrië en Oekraïne dit dagelijks mee, worden militairen, maar ook onschuldige burgers gedood. Zuster Kleta moest, net als vele andere mensen uit de Liemers, tijdens de tweede wereldoorlog geëvacueerd worden en vond onderdak in Aalten. Miljoenen mensen uit Oekraïne en Syrië, moeten hun huizen verlaten, worden op dit moment opgevangen in Europa, ook in Duiven. Oorlogsslachtoffers mogen niet vergeten worden. Herdenken blijft belangrijk, ook door de jongere generatie.
Burgemeester Hieltjes legde samen met kinderburgemeester Elias Kemperman de eerste krans bij het monument. Myrthe Leemreize, leerlinge van het Candea College droeg een gedicht voor. Ze noemde onder andere dat corona zou moeten verbinden, maar tijdens demonstraties mensen aanzette tot geweld en hoe een kinderziekenhuis in Mariopoel werd gebombardeerd. Vrede is in deze tijd ver te zoeken. Mensen zouden met elkaar in gesprek moeten gaan om samen oplossingen te zoeken.

Veel saamhorigheid

In de stille tocht liepen veel kinderen mee, onder andere van Scouting Duiven. Liemers Harmonie verzorgde de muziek bij het oorlogsmonument, de Last Post werd uitgevoerd door Gilde St. Remigius. De kerkdienst werd georganiseerd door de gezamenlijk christelijke kerken. Kransen werden gelegd namens gemeente Duiven, het Candea College, de gezamenlijke kerken en door de koningsparen van Schutterij Onderling Genoegen. De dodenherdenking in Duiven liet veel saamhorigheid zien.
Rob en Jeroen, enkele van de jongere mensen in de kerk: “We vinden het belangrijk om samen met de mensen uit Duiven te herdenken. Anders denken over bepaalde dingen of een ander geloof hoeft dat niet in de weg te staan. Die saamhorigheid is belangrijk. We willen allemaal vrede en als we daar samen voor staan is er hoop voor de toekomst.”