Afbeelding

Vier aanraders als je wilt kamperen in Europa

Zakelijk

Waar Amerikanen bij kamperen denken aan een tentje opslaan in de wildernis en vaak in je eigen voedselbehoefte voorzien, verstaan Nederlanders wel wat anders onder kamperen. Voor ons is kamperen een verblijf op een camping in eigen caravan of camper, of in een gehuurde stacaravan of bungalowtent.

Sinds het begin van de 21e eeuw is de ‘glamping’ in opkomst. Hierbij verblijf je in een luxe onderkomen op een camping, zoals een lodge- of safaritent. Op glampings vind je meestal ook uitgebreide faciliteiten, van complete waterparken en privéstranden tot eigen havens. Dit zijn vier regio’s die je niet mag missen als je gaat kamperen in Europa

Voor natuurschoon naar Slovenië

Wie graag geniet van de natuur is Slovenië een uitgelezen vakantieland. Qua natuurschoon doet Slovenië niet onder voor zijn buurlanden Italië en Oostenrijk, terwijl het er ook nog eens goedkoper is. De kust van Slovenië vind je op het schiereiland Istrië, dat het land deelt met Kroatië en met Italië. 

De grootste bezienswaardigheid in Slovenië is Het Meer van Bled, met zijn kraakheldere water en in het midden een eilandje met kerk. In de naastgelegen stad Bled vind je een van de mooiste campings in Slovenië. Houd er wel rekening mee dat Bled zeker in de zomervakantie erg toeristisch is. Minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi is het Meer van Bohinj. Kamperen in de buurt kan in Ukanc, terwijl je in het dorp Ribcev Laz verschillende hotels, pensions en vakantieappartementen vindt. 

Het schiereiland Istrië in Kroatië

Het schiereiland Istrië ligt grotendeels in Kroatië en heeft verrassend veel te bieden. Strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de ruim 200 kilometer lange kust. De stranden van Bijeca (bij Medulin), Maslinica (Rabac) en Kanegra (Umag) worden beschouwd als de mooiste stranden in Istrië. 

Veelbezochte kustplaatsen in Istrië zijn Pula, Rovinj en Porec, die elk zo hun bezienswaardigheden hebben. In de buurt van deze bad- en kustplaatsen vind je het grootste deel van de campings in Istrië, sommige met wel twee- tot drieduizend staanplaatsen. Is dit je te massaal, dan vind je er ook genoeg kleinschalige campings en zelfs luxe ‘glampings’ voor wie graag luxe tijdens zijn vakantie wil.

Kamperen aan de Italiaanse meren

Italië is misschien wel het mooiste kampeerland van Europa. In Italië vind je dan ook overal campings. Aan de kust, zoals in de populaire vakantieregio Toscane; in de bergen (Dolomieten) en bij de grote meren in Noord-Italië, zoals het Gardameer en Maggioremeer, of Lago Maggiore. 

Zowel rond het Gardameer als het Lago Maggiore vind volop campings. Vanwege de enorme populariteit van het Gardameer vind je hier zowel grote als kleine campings, variërend van een kleine 100 tot soms wel meer dan 1500 staplaatsen. Heb je liever meer rust, kies dan voor een vakantie aan het Lago Maggiore, het tweede grootste meer van Italië. Volgens velen zelfs het mooiste meer van het land. 

Woeste natuur én rust in Scandinavië

Toch meer de kampeerervaring zoals de Amerikanen die voor ogen hebben? Daarvoor trek je naar het noorden van ons continent. Naar Scandinavië om precies te zijn, en nog preciezer naar Noorwegen, Zweden of Finland. In de uitgestrekte natuur van deze landen mag je zelfs kamperen waar je maar wilt. Hier geldt namelijk het allemansrecht; het recht om van de vrije natuur te genieten. 

In deze Scandinavische landen vind je ook gewoon campings, waaronder luxe campings, tot glampings aan toe. Je rijdt dus met een gerust hart af naar Scandinavië, waar je altijd wel een plek vindt om je caravan, tent of camper op te zetten voor een overnachting.